Akademie věd bude více spolupracovat s Vojenským technickým ústavem

06.05.2019 19:23

Akademie věd ČR podepsala nové memorandum o spolupráci v oblasti obranného a bezpečnostního výzkumu a vývoje. Partnerem se jí v tom stal Vojenský technický ústav, jehož zakladatelem je ministerstvo obrany. Podpis smlouvy se uskutečnil v sídle Akademie věd na Národní třídě v pondělí 6. května.

Akademie věd bude více spolupracovat s Vojenským technickým ústavem
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Doufám, že z toho budou dobré výsledky a akademický výzkum může pomoci obranným účelům,“ řekla před podpisem smlouvy předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová s tím, že vynikající platformou pro řadu aplikací je Strategie AV 21.

Lasery pro vojenské účely

Ředitel Vojenského technického ústavu Jiří Protiva doplnil, že se spolupráce již začíná rýsovat v konkrétních oblastech. „Zajímá nás zejména výzkum laserových technologií, které se dají využívat pro obranné a bezpečnostní účely i v rámci naší armády,“ uvedl ředitel. Jeho ústav, který je formálně státním podnikem a sídlí v pražských Kbelích, zajišťuje jak aplikovaný výzkum a vývoj, tak i výrobu a modernizaci výzbroje a techniky české armády a dalších bezpečnostních složek.

Obě strany se dohodly, že budou sdílet a společně využívat svoje poznatky, že budou připravovat vzdělávání a školení zaměstnanců i že si budou vzájemně pomáhat s propagací. Budou také spolupracovat na financování společných projektů.

Memorandum se tak stalo jakýmsi smluvním rámcem pro další dohody, které mohou vzniknout v dílčích oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…