Amnesty International: Maraton psaní dopisů startuje již zítra

08.12.2015 20:45

Po roce je tady opět největší lidskoprávní akce na světě - Maraton psaní dopisů. A letos se dokonce koná také na několika veřejných místech Českých Budějovicích! O co jde?

Amnesty International: Maraton psaní dopisů startuje již zítra
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Hnutí Amnesty International a s ním jeho českobudějovická skupina pořádá tuto akci na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí v termínu kolem 10.prosince, což je mezinárodní Den lidských práv. Při Maratonu mohou účastníci psát dva druhy dopisů. Jednak oficiální dopisy žádající propuštění, ošetření vězňů svědomí a dále dopisy osobní - takzvané dopisy solidarity - přímo vězněným nebo jejich rodinám.

Naše místní skupina začíná na Jihočeské Univerzitě, kde budeme psát 9.12. od 14:00 hodin na filozofické fakultě. 10.12. se k nám přidají Gymnázium Česká (11:00-13:00) a Biskupské Gymnázium (9.45-14). Oslavit Den lidských práv bude možné také 10.12. mezi 13:00-18:00 v Jihočeské vědecké knihovně na Lidické třídě. Další týden, v úterý 15.12. od 19:00 proběhne v Café Horká Vana divadelní představení spojené s psaním dopisů. Ve středu 16.12. se bude psát v Domě U Beránka v čase 16:00-19:00. Vedle těchto veřejných akcí se konají další neveřejné v kavárnách, doma při čaji i na dalších školách v Budějovicích. Pokud se některým zájemcům nehodí termíny, stačí se podívat na web www.amnesty.cz/maraton a uspořádat svou vlastní akci, nebo podepsat dopisy on-line.

Vloni bylo během Maratonu na celém světě napsáno přes 3 miliony dopisů. Moses Akatugba ( Nigérie ) odsouzený ještě jako nezletilý k trestu smrti, byl propuštěn po 10 letech věznění letos v květnu. Bičování saudskoarabského bloggera Raífa Badawího bylo zastaveno. Liu Pingovi (Čína) jsou umožněny návštěvy dcery. V oblasti Mkhondo (JAR) byla zavedena stálá zdravotní péče.

I letos Amnesty vybrala a pečlivě prověřila 12 případů lidí a komunit z celého světa, které představují různé situace porušování lidských práv. I letos může náš podpis vrátit někoho z odsouzených do života. Přijďte a podpořte například malajského karikaturistu Zunara, brutálně mučeného a již 15 let vězněného novináře Muhammada Bekzhanova (Uzbekistán), barmskou studentku Phyoe Aung uvězněnou za poklidný studentský protest, právníka a bojovníka za lidská práva Waleeda Abu al-Khaira, Teodoru Vasquézovou ze Salvadoru odsouzenou k 30 letům vězení za porození mrtvého dítěte a další.

Amnesty International pomáhá stejným způsobem již přes 50 let. Za dobu své činnosti se jí podařilo pomoci z vězení přes 40 000 lidem mezi nimi i Václavu Havlovi, Nelsonu Mandelovi a dalším. Komu pomohou naše dopisy letos?

MUDr. Iva Trantinová, koordinátorka budějovické skupiny AI

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…