Andělé v modrém: Dana Henzelínová, Eva Hlušičková a Dana Stejskalová

15.10.2016 18:30

Tři zdravotní sestry ZZMV přímo ve svých ordinacích zachránily lidské životy. Jako výraz díků a uznání obdržely čestný titul Anděl v modrém a speciální pamětní odznak.

Andělé v modrém: Dana Henzelínová, Eva Hlušičková a Dana Stejskalová
Foto: Petr Šedivý
Popisek: Zdravotní sestry ZZMV Dana Henzelínová, Eva Hlušičková a Dana Stejskalová obdržely čestný titul Anděl v modrém a speciální pamětní odznak.

Titul Anděl v modrém byl udělen vůbec poprvé v historii. Dekorace oceněných se uskutečnila v rámci slavnostního vyhodnocení VI. ročníku soutěže „Nejlepší nelékařský zdravotnický pracovník Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra roku 2016“, které se odehrálo v aule Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze.

Zdravotní sestry ZZMV Dana Henzelínová, Eva Hlušičková a Dana Stejskalová poskytly přímo ve svých ordinacích v Praze a v Ústí nad Labem první pomoc pacientům, kteří zkolabovali, upadli do bezvědomí a došlo u nich k zástavě srdce. V takové chvíli bylo třeba zasáhnout rozhodně, energicky a okamžitě. Stalo se. Sestry zajistily žilní vstup kanylou a zahájily resuscitaci pacientů. Pacienty pak předaly rychlé záchranné službě, zachránily jim život. Bez jejich efektivního a bleskového zásahu by pacienti zemřeli.

V odůvodnění ocenění mimo jiné zaznělo: Lidský život je jedinečný, neopakovatelný a nenahraditelný, současně je ale křehký, velmi zranitelný a pomíjivý. Nastávají okamžiky, které se někomu mohou zdát být hodinami a zapisují se do paměti všech. Je to pokaždé, když je něčí život ohrožen. O to víc se pak do myslí vryjí ty minuty, kdy se v takové situaci nacházíme, případně kdy jsme my sami přímými aktéry ohrožení života.

Patronka slavnostního odpoledne a celé soutěže Mgr. Monika Pálková, MPA, náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce sociálního, zdravotnického a právního zabezpečení, bezpečnostního výzkumu a projektového řízení, ve svém projevu zdůraznila nutnost si takové jednání připomínat. „Zachránit lidskou bytost je čin, který si musíme zapamatovat. Navždy.“

Ředitel ZZMV Jan Louška pak v osobním projevu k „Modrým andělům“ prohlásil: „Je pro mne osobní ctí mít ve svém týmu ty, které znají hodnotu lidského života a dovedou jej nejen chránit, ale i zachránit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…