ArcelorMittal Frýdek-Místek slaví 180 let své činnosti

14.09.2013 21:16

Vyráběl nejen plechy, ale také pilníky nebo minové granáty.

ArcelorMittal Frýdek-Místek slaví 180 let své činnosti
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

ArcelorMittal Frýdek-Místek (AMFM), dceřiná společnost huti ArcelorMittal Ostrava, slaví 180. výročí. Základy podniku bývalých Válcoven plechu Frýdek-Místek položil v roce 1833 arcivévoda Karel Ludvík skrze Těšínskou komoru. Karlova huť, jak se podnik v době svého založení jmenoval, se stala nejprve nejvýznamnějším hutním závodem Těšínské komory a později největším výrobcem jemných ocelových plechů v Československu s výrobou více než 300 tisíc tun plechů ročně. V 70. letech minulého století se z válcovny plechů stal přední výrobce speciální transformátorové oceli, kterou dnes vyrábí jen dvanáct dalších podniků na světě.

„Rád bych při příležitosti 180. výročí poděkoval všem, kteří mají podíl na tom, že můžeme slavit toto významné jubileum. Jsem hrdý, že umíme jako jediný podnik v republice a jeden z pouhých třinácti na světě vyrábět něco tak unikátního, jako je transformátorová ocel,“ říká Dirk Stroo, generální ředitel AMFM.

Historie podniku se začala psát v roce 1833, kdy Těšínská komora vybudovala v Lískovci u Frýdku-Místku Karlovu huť se šesti kovářskými dílnami poháněnými vodními koly. První plech, který místní huť proslavil v následujícím století, byl v huti vyválcován v roce 1851. Hutní podnik se však v průběhu 180 let svého působení nezabýval pouze výrobou plechů. V 60. letech 19. století se zde vyrábělo denně tři tisíce pilníků. Během první světové války pak továrnu opustilo 600 tisíc minových granátů. V období mezi válkami se z podniku stal největší výrobce jemných ocelových plechů v celé střední Evropě. V roce 1937 dosahoval objem výroby plechů 28 tisíc tun ročně.

Po druhé světové válce se podnik modernizoval, byla vystavěna válcovna za studena se dvěma kvarto stolicemi. K nejvýznamnějším investicím došlo po změně majitele v roce 2007, kdy se podnik stal dceřinou společností ArcelorMittal Ostrava. Nejprve byla ukončena výroba plechů za tepla a pokračuje pouze studená fáze výroby. Proběhla modernizace výroby transformátorové oceli, do které se investovalo přibližně 1,6 miliardy korun. V letech 2007 – 2009 byly postaveny nové pece pro vysokoteplotní žíhání, nanášecí linka a termorovnací linka. Významná část investic směřovala také do oblasti ekologie, odpadového hospodářství a regenerace zdrojů.

Výroba plechů ve AMFM nadále pokračuje, dnes se však válcují tzv. za studena. Jedná se o odlišný způsob válcování, jehož výsledkem jsou plechy s hladkým povrchem a velkou přesností. Ty nacházejí uplatnění ve strojírenství či v automobilovém průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…