Armáda ČR: 16. Tankový den v Lešanech přilákal tisíce diváků

03.09.2018 22:11

V pořadí již 16. Tankový den ve Vojenském technickém muzeu Lešany přinesl v sobotu 1. září divákům jedinečný zážitek. Představila se celá plejáda tanků zachycujících stoletý vývoj této zbraně od první světové války až po dnešek. Vrcholem dne však bylo bojové střetnutí, které připravili členové klubů vojenské historie: bitva americké armády s německými protivníky z druhé světové války.

Armáda ČR: 16. Tankový den v Lešanech přilákal tisíce diváků
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Všechny diváky v ochozech přivítal ředitel VHÚ, plukovník gšt. Aleš Knížek. Návštěvníky pozdravila také brigádní generálka Lenka Šmerdová. Ta rovněž převzala od Pavla Rogla z klubu vojenské historie 16. obrněné divize US Army symbolický šek na 40 000 korun, které tento klub věnoval Vojenskému fondu solidarity.

„Jsem velice rád, že i přes nepříznivé počasí vidíme plné tribuny diváků, nadšenců do obrněné techniky, ale též historie a vojenství. Letošní rok se nám na tři měsíce podařilo od muzea v Saumuru zapůjčit tank Renault FT-17 u příležitosti 100. výročí vzniku republiky,” uvedl plukovník Knížek na úvod.

První dynamickou ukázkou Tankového dnes Lešanech bylo úvodní defilé, při kterém se představil čs. tank LT vz. 38 a také současný tank T-72M4CZ. Hned poté následovaly prezentace tankové techniky z let 1918-2018. Sto let existence tanků dokumentovala rozsáhlá sbírka tankové techniky, kterou Vojenský historický ústav disponuje. Představily se tanky československé výroby, dále stroje francouzské, americké, sovětské, německé…

Představila se i moderní technika

Do arény posléze premiérově vjelo i vozidlo TITUS. Vůz TITUS (Tactical Infantry Transport Utility System) je nové obrněné vozidlo 6×6 kategorie MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), které vzniklo ve spolupráci francouzské firmy Nexter Systems a naší firmy Tatra Trucks, která poskytla vozidlu podvozek. Vozidlo má široký rozsah použití, především jako obrněný transportér nebo hlídkové/velitelské vozidlo.

Druhá, tedy závěrečná část programu, bojová ukázka, se týkala bojů mezi německou a americkouarmádou za druhé světové války. I v této ukázce se představila těžká technika a automobily, včetně legendárních jeepů, ale jádro tvořily střety pěších vojsk. V ukázce vystoupili členové KVH Gardekorps a KVH 16. obrněná divize US Army. Po bojové ukázce následovalo defilé techniky v aréně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …