Armáda ČR: 53. pluk průzkumu a elektronického boje v Opavě představil nejmodernější techniku

04.05.2019 22:38

Téměř devět desítek příslušníků Armády ČR a Univerzity obrany Brno si na začátku týdne u 53. pluku průzkumu a elektronického boje v Opavě prohlédlo techniku a systémy jednotky ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance), které jsou vyčleněné ve prospěch brigádních úkolových uskupení (bÚU) Armády České republiky.

Armáda ČR: 53. pluk průzkumu a elektronického boje v Opavě představil nejmodernější techniku
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Praktická statická ukázka byla součástí přípravy příslušníků 53. pluku průzkumu a elektronického boje, která je v současné době zaměřena na zvýšení schopností našich zpravodajských štábů v realizaci procesů zpravodajského zabezpečení v rámci brigádních úkolových uskupení s důrazem na vyčleňovanou jednotku ISR. Série akcí je směřována k přípravě vojáků pro cvičení Czech Lion 2019 a také nových a méně zkušených příslušníků zpravodajského zabezpečení u našeho pluku,“ vysvětlil náčelník Centra ISR pplk. Jozef Podoba.

Nejmodernější technika i systémy

Statická ukázka vojákům zpravodajských štábů a Pozemních sil představila nejmodernější techniku, systémy a senzory průzkumu elektronického boje 102. průzkumného praporu Prostějov a 532. praporu elektronického boje. Úplně poprvé si mohli prohlédnout mobilní prostředky geografického a hydrometeorologického zabezpečení AČR, které se staly součástí Centra ISR teprve v říjnu loňského roku.

Součástí expozice byly i prostředky pro získávání a shromažďování informací, například průzkumný mobilní bojový komplet, bezpilotní průzkumný prostředek Raven, přenosné ochranné rušiče Manpack, mobilní komplet elektronického boje (MKEB), směroměrný radiotechnický pátrač (SRTP), mobilní prostředek geografického zabezpečení GEMOZ-C a SGEOB, mobilní prostředek hydrometeorologického zabezpečení Oblak a další. Poslední částí programu byla prezentace procesů zpravodajského zabezpečení realizovaných v rámci brigádních úkolových uskupení.

„V květnu 2019 bude příprava zaměřena na praktickou ukázku a zaškolení příslušníků zpravodajských štábů Pozemních sil na integrační softwarový modul C4ISTAR (ISWM C4ISTAR), kde v rámci pěti jednodenních zaměstnání budeme schopni připravit 45 příslušníků AČR,“ doplnil odborník na ISWM praporčík Jan Králiček z Centra ISR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …