Armáda ČR: Čety 44. praporu poprvé použily na Šumavě nové útočné pušky

26.02.2017 16:51

Ve vojenském újezdu v jihočeských Boleticích se od 13. až do 24. února odehrával komplexní polní výcvik 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce. Letos ho ozvláštnily střelby z nových útočných pušek CZ BREN 2.

Armáda ČR: Čety 44. praporu poprvé použily na Šumavě nové útočné pušky
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na střelnici Brzotice probíhaly bojové střelby čet. „Cvičení, které se koná pravidelně každý rok, se i letos účastní všechny bojové a zabezpečovací jednotky i se štábem praporu. První týden se vojáci zdokonalovali ve střelecké a taktické přípravě a uzavřeli je kontrolou sladěnosti čet. Nyní probíhají bojové střelby pěších a mechanizovaných čet,“ přiblížil velitel jindřichohradeckého útvaru podplukovník Igor Jašek.

Krátce po našem příjezdu na Brzotice se zachvěla země po dopadu granátů vypálených družstvem AGS, které podporovaly vždy čtyři útočící vozidla Iveco čet 2. pěší roty. „Využití granátometů AGS není při výcviku těchto malých jednotek zas tak obvyklé. Důvodem je, že jsme chtěli výcvik ozvláštnit a zintenzivnit,“ doplnil Jašek.

Po sesednutí rojů – tedy jednotlivých týmů z obrněných vozidel Iveco – už vojáci proti nepříteli, kterého představovaly valy s terči v celé ploše střelnice – postupovali pěšky. Nyní se ke slovu dostaly pušky CZ BREN 2. Mimochodem jindřichohradečtí byli vůbec prvním útvarem, který byl v rámci Armády ČR těmito vylepšenými útočnými puškami přezbrojen.

Následuje granátový útok na další část opevnění nepřítele, při němž vojáci využívají podvěsných granátometů se cvičnou municí i dýmovniček nahrazujících skutečné granáty. V jednu chvíli musí velitel, který palbu řídí, dokonce brzdit příliš rychle postupující tým, aby nedal protivníkovi šanci vést palbu do otevřené sestavy. „Opevněného nepřítele se nám daří celkem spolehlivě likvidovat, takže už jen následuje povel k nasednutí na vozidla a jeho pronásledování,“ popisuje závěrečné momenty této části výcviku řídící střeleb, kapitán Jiří Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …