Armáda ČR: Jednotka, nasazená na misi v Litvě, úspěšně prošla certifikací

23.11.2018 21:13

Praporní úkolové uskupení eFP BG Litva, jehož součástí je také 230 českých vojáků, úspěšně prošlo certifikací a je připraveno pro všechny bojové činnosti konfliktu vysoké intenzity. Mechanizovaná rota s obrněnci Pandur působí ve výcvikovém prostoru litevské armády v Rukle od letošního července. Češi jsou součástí tohoto praporního úkolového uskupení společně s vojáky z Německa, Holandska, Belgie, Lucemburska a Norska.

Armáda ČR: Jednotka, nasazená na misi v Litvě, úspěšně prošla certifikací
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Do certifikačního cvičení pod řízením litevské brigády IRON WOLF se navíc zapojily i jednotky z Estonska, Kanady, Velké Británie a Itálie. Prověření připravenosti praporního úkolového uskupení eFP zahájil 150 kilometrový přesun vojáků i těžké techniky včetně tanků Leopard a pásových vozidel CV 90 do výcvikového prostoru.

„Po rozmístění se jednotky začaly připravovat na boj. Souběžně s tím probíhal na základě rozkazu plánovací proces k boji na zdrženou, totéž činil i protivník,“ popsal úvod certifikačního cvičení velitel české jednotky podplukovník Jiří Líbal.

Připravovali zátarasy, léčky i bojové postavení

Vojáci podle jeho slov poté zahájili přípravu obrany včetně budování výbušných i nevýbušných zátarasů, přípravy léček a bojových postavení. „Samotná bojová činnost probíhala několik dní. Poté, co jsme zastavili útok nepřítele, byl zahájen protiútok a jeho vytlačení zpět. Operaci zakončilo osvobození vesnice obsazené protivníkem. Tento úkol měla na starosti česká mechanizovaná rota s obrněnci Pandur a splnila ho velmi úspěšně,“ dodal Líbal.

Cvičící jednotky po celou dobu podporovalo dělostřelectvo, ženisté, jednotky průzkumu, letectvo a logistici. Podle Líbala byly procvičovány veškeré možné scénáře, které mohou nastat při operacích vysoké intenzity – včetně ošetřování a odsunu raněných, zacházení se zajatci a civilisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna zaznamenala v roce 2023 opět rekordní tržby

10:04 Pražská strojírna zaznamenala v roce 2023 opět rekordní tržby

Pražská strojírna, dceřiná společnost Dopravního podniku hlavního města Prahy, zveřejnila své audito…