Armáda ČR: Noví studenti Univerzity obrany přísahali věrnost České republice

31.10.2021 7:34 | Tisková zpráva

Za přítomnosti ministra obrany Lubomíra Metnara, představitelů resortu, Armády ČR, příslušníků Univerzity obrany, zástupců veřejné správy a rodinných příslušníků se v brněnských kasárnách uskutečnila slavnostní vojenská přísaha studentů vojenského prezenčního studia Univerzity obrany – nových vojáků Armády České republiky.

Armáda ČR: Noví studenti Univerzity obrany přísahali věrnost České republice
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Slavnostní akt vojenské přísahy je rozhodujícím závazkem, který na sebe dobrovolně berou noví příslušníci české armády. Její složení je i veřejným vyjádřením jejich odhodlání sloužit své zemi a sepětí vojáka se zájmy a osudy vlasti. Vojenská přísaha studentů Univerzity obrany je tradiční součástí oslav vzniku československé republiky.

„Symbolika tohoto aktu je umocněna i tím, že jste vojenskou přísahu složili bezprostředně před zítřejším nejvýznamnějším státním svátkem – Dnem vzniku samostatného československého státu. Armáda stála kdysi u zrodu Československa, bez československých legionářů, kteří padli během první světové války na frontách v Rusku, Francii a Itálii, by k jejímu vzniku nedošlo,“ uvedla rektorka-velitelka brigádní generálka Zuzana Kročová a vyjádřila přesvědčení, že „Armáda České republiky ve vás získává nositele a ochranitele demokracie a obránce našeho státu“.

V letošním roce přísahalo před státní vlajkou věrnost České republice 462 nových vojáků Armády České republiky - studentů Univerzity obrany, včetně šesti studentů Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Po úspěšném ukončení Kurzu základní přípravy u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově a složení imatrikulačního slibu nastoupilo ke studiu na vojenské vysoké škole skoro o jednu třetinu studentů více než vloni.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

„Jsem přesvědčen, že z vás budou skvělí důstojníci, na které bude při obraně vlasti i plnění mezinárodních závazků spolehnutí,“ řekl novým studentům univerzity ministr obrany Lubomír Metnar a dodal, že budou mít oproti svým předchůdcům velkou výhodu, protože při budoucím přechodu k vojenským útvarům je už bude čekat moderní vojenská technika, která se nyní v rámci modernizace zavádí do armády – od osobních terénních automobilů, lehkých obrněných vozidel, děl, vrtulníků až po systém protivzdušné obrany.

Za vynikající plnění povinností v Kurzu základní přípravy bylo v rámci přísahy oceněno 5 studentů - vojáků. „Nepřestávejte na sobě tvrdě pracovat. Armáda ČR potřebuje statečné, odhodlané, spolehlivé, sebevědomé a motivované vojáky," zdůraznil na adresu všech nových studentů brigádní generál Petr Čepelka, který na slavnostním ceremoniálu zastupoval náčelníka Generálního štábu AČR.

V rámci slavnostního vojenského ceremoniálu ocenil ministr obrany Lubomír Metnar pedagogickou a vědeckou úroveň Univerzity obrany. Za vynikající dlouholetou činnost v oblasti přípravy vojenských profesionálů a významné zapojení do zvládání epidemie COVID-19 udělil univerzitě Záslužný kříž ministra obrany ČR I. stupně a dekoroval bojový prapor školy stuhou k tomuto záslužnému kříži MO. Ministr obrany také vyznamenal rektorku-velitelku brigádní generálku Zuzanu Kročovou Medailí za službu v ozbrojených silách ČR I. stupně za dosahování velmi dobrých výsledků ve výkonu služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…