Armáda ČR: Tankisté v Boleticích cvičili v extrémně nízkých teplotách

27.02.2018 22:30

Ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice se až do pátku 2. března koná nepřetržitý výcvik jednotek 73. tankového praporu z Přáslavic nazvaný FORESTEX 2018. Dvě tankové roty a mechanizovaná rota během něj absolvují výcvik z odborné přípravy, střelby a řízení bojových vozidel. Kromě toho projdou ještě taktickou přípravou na stupni četa a rota.

Armáda ČR: Tankisté v Boleticích cvičili v extrémně nízkých teplotách
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Do prostoru výcviku se hlavní část jednotek dopravila po železnici. Přepravilo se na 85 kusů techniky a více než 200 vojáků. Aby výcvik mohl včas začít, byl přesun do Boletic zahájen už v polovině února, kdy se nejprve přesunuly zabezpečovací jednotky, které připravily podmínky pro příjezd ostatních jednotek a zabezpečily vykládku techniky na železniční vlečce Polečnice.

Po příjezdu se jednotky ubytovaly ve srubech a štáb rozvinul operační centrum v budově kasáren Podvoří, odkud koordinoval činnost jednotek v celém výcvikovém prostoru. Jedním z prvních úkolů bylo vybudování polního muničního skladu (PMS) a vybavení strážnice potřebným materiálem a dokumentací. Úkol střežení PMS byl svěřen mechanizované rotě.

Vedli útok a obranu

Poté jednotky začaly plnit výcvikové úkoly v souladu se zpracovaným plánem výcviku. Protože v loňském roce byla ukončena etapa výcviku čety u tankových rot, bylo toto cvičení zaměřeno na vedení útoku a obranu v sestavě roty.

V prvním týdnu 1. tanková rota absolvovala výcvik v řízení bojových vozidel, házení ostrých granátů a taktickou přípravu s použitím cvičné munice na součinnostní střelnici Brzotice. 3. tanková rota provedla výcvik ve střelecké přípravě z ručních a lafetovaných zbraní na střelnici pro bojová vozidla Jablonec a dále pokračovala taktickou přípravou na střelnici Brzotice.

Mechanizovaná rota cvičila po jednotlivých odbornostech. Osádky bojových vozidel například střílely z BVP-2 či nacvičovaly rozvinování mechanizované čety na vozidlech do bojové sestavy. Mechanizované roje se soustředily na pěší taktiku, bojové drily a plánování a provedení přepadu a střílely z ručních zbraní včetně RPG-7 s plnou ráží.

Budovali okopy, pokládali kolejový most

Ženijní družstva zase budovala protitankový příkop a okopy pro bojovou techniku, ale také vytvářela průchod v minových polích a pokládala kolejový most přes terénní překážku. Spojovací četa kromě chodu operačního centra zabezpečovala i radiové spojení s cvičícími jednotkami.

I přesto, že byla technika připravena na provoz v zimních podmínkách, četa oprav roty logistiky měla možnost procvičit si opravy pásové i kolové techniky v polních podmínkách.

Teploměr v ranních hodinách ukazuje pod 15 stupňů a přes den teplota vystoupá maximálně k -9 stupňům. Pocitově je však mnohem nižší. Tyto klimatické podmínky prověřují nejen odolnost vojáků a techniky, ale také kvalitu výstrojních součástek.

Roty splnily cíle

„I přes extrémně chladné počasí, které v těchto dnech panovalo, roty splnily cíle, které jim velitelé jednotek pro tento výcvik stanovili,“ konstatoval velitel 73. tankového praporu pplk. Ján Kerdík.

V druhé polovině výcviku mechanizovaná rota absolvuje výcvik v taktické přípravě mechanizovaných čet a bojové střelby družstev. Tankové roty se vystřídají na jednotlivých výcvikových zařízeních. Ženijní četa bude plnit úkoly při výcviku v ostrém trhání a absolvuje odborné taktické cvičení. Závěr výcviku bude ve znamení údržby a očisty techniky před naložením na železniční vagony před přesunem zpět do posádky Přáslavice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …