Armáda ČR: Vojáci, kteří se vrátili z Pobaltí, převzali ocenění

22.02.2020 22:03

Dvaaosmdesát vojáků, kteří donedávna působili v Pobaltí v rámci alianční předsunuté přítomnosti (eFP – enhanced Forward Presence), převzalo včera na Vítkově ocenění. Česká republika patřila k prvním, kdo do této mise nabídl vyslat své jednotky. Loni jsme dokonce jako jediná země NATO působili ve všech třech pobaltských zemích – Litvě, Lotyšsku i Estonsku.

Armáda ČR: Vojáci, kteří se vrátili z Pobaltí, převzali ocenění
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Slavnostního nástupu se zúčastnily dvě jednotky české armády. První byla nasazena v Litvě pod vedením Německa. Jejími členy byly tři desítky příslušníků 53. pluku průzkumu a elektronického boje.

„V rámci mezinárodního štábu jsme byli zařazeni do německého bojového uskupení, s nímž jsme prováděli výcvikovou činnost. Pomáhali jsme také ozbrojeným silám Litvy s výcvikem jejich jednotek a spolupracovali s dalšími členy NATO,“ prozradil velitel jednotky kapitán Petr Kos.

Velká zkušenost pro mladé vojáky

Druhou skupinu, jež operovala v Lotyšsku pod velením Kanady, tvořili převážně vojáci 72. mechanizovaného praporu Přáslavice. Jejich úkolem bylo v sestavě aliančního bojového uskupení demonstrovat přítomností a výcvikovou činností odhodlání bránit svrchovanost a územní celistvost členských států NATO.

„Naše minometná četa cvičila společně s kanadskou baterií, šlo tedy o výcvik na mezinárodní úrovni. Přínosný byl zejména proto, že jsme se mohli takzvaně sladit s ostatními – ať už se jednalo o komunikaci či využití zbraňových systémů a podobně,“ sdělil velitel, kapitán Jaromír Hapla. V jeho jednotce přitom působila řada mladých vojáků, pro něž se jednalo o první zahraniční nasazení: „Touto misí jednoznačně získali mnoho zkušeností. Procvičili si cizí jazyk a zdokonalili se ve své práci,“ doplnil Hapla. Kromě výcviku také Češi často představovali svoji práci místním obyvatelům. „Měli jsme spoustu akcí na veřejnosti, kde jsme s úspěchem prezentovali naši techniku i armádu jako takovou.“

Českým vojákům poděkoval velvyslanec

Vojákům za jejich službu přišli na Vítkov poděkovat Edvilas Raudonikis, velvyslanec Litvy a Diana Eglite, zástupkyně velvyslance Lotyšska. S projevy vystoupili náměstkyně pro řízení sekce ekonomické MO Blanka Cupáková a generálmajor Josef Kopecký, velitel Velitelství pro operace.

„Zkušenosti, které jste při plnění úkolu v Pobaltí získali, vám zůstanou navždy. Stejně tak jako vzpomínky. Za Českou republiku vám děkuji za službu v zahraničí a vašim rodinám a blízkým za zázemí, které vám vytvářeli,“ řekla v projevu náměstkyně Blanka Cupáková.

„Své poslání jste splnili se ctí a já jsem na vás hrdý," dodal generálmajor Josef Kopecký.

Alianční předsunutá přítomnost (enhanced Forward Presence – eFP):

  • Je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu NATO z července 2016.
  • Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení v síle posíleného praporu umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie.
  • Konkrétní příspěvek členských států je potvrzením národního závazku vyplývajícího z principu kolektivní obrany NATO.
  • ČR patřila k prvním, kdo nabídl vyslat do Pobaltí své vojáky. V roce 2019 jsme – dokonce jako jediná alianční země – působili ve třech pobaltských zemích. Kromě posílených praporů eFP v Lotyšsku a Litvě jsme drželi hotovost v rámci „airpolicingu“ v Estonsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…