Armáda ČR: Vojákům z Tábora, Žatce, Vyškova, Klatov a Jindřichova Hradce budou sloužit nová vyprošťovací vozidla

06.04.2019 22:33

Další dvě vyprošťovací vozidla na podvozku Tatra T-815-7 V 8x8 byla v Centru zabezpečení materiálem technických služeb Štěpánov předána budoucím uživatelům za účasti ředitele Agentury logistiky brigádního generála Jaroslava Trakala a zástupce technicko-obchodního ředitele VTÚ s.p. Praha Jiřího Kašpárka.

Armáda ČR: Vojákům z Tábora, Žatce, Vyškova, Klatov a Jindřichova Hradce budou sloužit nová vyprošťovací vozidla
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vyprošťovací vozidla na podvozku Tatra T-815-7 V8×8 s nástavbou polského výrobce PS Szcesniak jsou určena k vyprošťovacím činnostem, odsunům a evakuacím poškozené kolové obrněné techniky, primárně typové řady Pandur II CZ zavedené ve výzbroji Armády České republiky. Vozidlo kromě toho může provádět také odsun (na tažné tyči nebo v podvěsu na zadní evakuační vidlici) vozidel řady LOV Iveco a Dingo 2, dále Tatra T-815, Tatra T-815-7 a Tatra T-810. „Stručně řečeno toto vozidlo vyprostí vše, co je ve vozovém parku Armády České republiky. Tomu odpovídá i jeho vybavení, síla a výkon,“ komentoval schopnosti nově zaváděného vozidla ředitel sekce podpory MO brigádní generál Štefan Muranský.

Asistence při údržbě i opravy v polních podmínkách

V kombinaci s již dodanými dílenskými vozidly Tatra T-815-7-D 8×8 jsou vozidla určena také k asistenci při údržbě a opravách především v polních podmínkách. „Vozidlo je také na základě požadavků armády vybaveno již zavedenou pancéřovanou kabinou, která je používaná například u vozidel T-815 PRAM. V případě nasazení do zahraniční operace je plně interoperabilní s obdobnými prostředky aliančních armád,“ zdůraznil generál Muranský.

„Realizace tohoto vývojového projektu trvala VTÚ něco málo přes tři roky. Jde o unikátní projekt, který byl vyvíjen ve spolupráci a je šitý na míru potřebám Armády České republiky,“ poznamenal k projektu generál Trakal.

Vojenský technický ústav, s. p. předal na konci loňského roku Armádě České republiky první z pěti kusů vyprošťovacích vozidel T-815-7 V 8x8. Předání dalších tří kusů vyprošťovacích vozidel do Centra ve Štěpánově se uskutečnilo v únoru a březnu.

Vozidla budou sloužit v Žatci, Vyškově, Táboře, Klatovech i Jindřichově Hradci

Dvě vyprošťovací vozidla byla již začátkem tohoto týdne předána vojenským útvarům v Žatci a Vyškově. Dnes byly předány 42. mechanizovanému praporu do Tábora a 142. praporu oprav do Klatov. Poslední vozidlo bude předáno 44. lehkému motorizovanému praporu Jindřichův Hradec.

V následujících dnech se u VTÚ s.p. Vyškov uskuteční proškolení obsluh vyprošťovacích vozidel a později také těch velitelů jednotek, u kterých bude technika v užívání.

Zpoždění dodávky vozidel uživatelům bylo způsobeno získáním kladného stanoviska výchozí typové revize související s technickými problémy navijáku, které byly zjištěny v rámci kontrolních zkoušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …