Armáda ČR: Výsadkáři pomáhají jako řidiči pražským záchranářům

10.03.2021 17:56

Od října loňského roku vypomáhá střídavě pět až deset chrudimských výsadkářů Zdravotnické záchranné službě hlavního města Prahy. Na výjezdové základně Kundratka v Praze 8 pracují jako řidiči sanitek, kteří převážejí vydezinfikované vozy, které předtím vezly covidové pacienty, zpět k výjezdovým skupinám.

Armáda ČR: Výsadkáři pomáhají jako řidiči pražským záchranářům
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Velitel skupiny četař Jaromír P. a četař David J. svoji práci podrobně popisují takto: „Výjezdová skupina poté, co předá pacienta s covidem do zdravotnického zařízení, přiveze kontaminované vozidlo sem na Kundratku. Zde proběhne dekontaminace. Protože očista sanitky trvá déle a doplňuje se i materiál, výjezdová skupina mezitím vyráží na základnu v náhradním voze. Naším úkolem je poté, co je hlavní vozidlo dekontaminováno, odvézt ho zpět výjezdové skupině a náhradní vůz vezmeme zpět na Kundratku. A tak stále dokola, 24 hodin denně. Zkrátíme tak čas čekání na absolutní minimum, protože zátěž výjezdových skupin je vysoká a potřebujeme mít vozidla v provozu,“ vysvětlují.

Řídit sanitku? Pro vojáka snadné

S řízením vojenských aut mají zkušenosti a sedět za volantem sanitky jim tudíž nečiní potíže. Před nasazením navíc absolvovali příslušná proškolení. „Sanitky jsou co do velikosti menší, kratší a nižší než kupříkladu Tatra, takže s řízením nemáme problémy. Vozy jsou v automatu, mají moderní vybavení včetně navigace, což je pro většinu našich řidičů, co nebydlí v Praze, výhoda,“ říká četař Jaromír P.

Na hektický pražský provoz si rychle zvykli a jedna věc je mile překvapila – chování ostatních řidičů: „Přestože nejedu na modré majáky, pustí mě. Dávají mi přednost, i když nemusí. I když je v Praze velký provoz, denně se setkávám s ohleduplností,“ pochvaluje si četař David J.

Za volantem i deset hodin v kuse

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Se sanitkami jezdí ve dvousměnném provozu: od 7:00 do 19:00 a od 19:00 do 7:00. Někdy stráví za volantem i deset hodin v kuse, ale nestěžují si. „Jsme zvyklí z vojenských cvičení, kde se může stát, že řidič jede celou noc. Zvládáme to všichni v pohodě. Když jsme byli na misi v Afghánistánu a bylo sedm raketových útoků na základnu, také jsme celou noc nespali,“ shodují se s úsměvem.

Pomoc pražské záchranné službě není jejich prvním „covidovým“ nasazením. Už od jara loňského roku prošli několika zařízeními – v Jaroměři a Hodoníně, kde pracovali v nemocnicích. „Nevidíme přímo utrpení pacientů, takže v tomto směru je práce řidiče snadnější. Také nemusíme nosit ochranný oblek, což je pohodlné,“ říkají.

Práce, kterou vykonávají v posledních měsících, je jednoznačně obohatila: „Člověk si začne vážit toho, co má. Uvědomí si vlastní zdraví a zdraví svých rodičů a blízkých. Za každé takové nasazení jsem rád, protože je to velká zkušenost. A v neposlední řadě je zajímavé nahlédout do jiných profesí, jako jsou třeba zdravotníci a záchranáři,“ prozrazuje četař David J. Oba mimochodem hodnotí záchranáře jako „super lidi, se kterými máme skvělé vztahy“. A spokojenost s vojáky panuje i na druhé straně. Předpokládaná doba nasazení příslušníků Armády ČR je do 14. března a záchranáři už teď vědí, že by vojáky po svém boku chtěli mít i nadále: „Ano, určitě budeme žádat o prodloužení. Tato spolupráce trvá už půl roku a chceme v ní pokračovat,“ říká tisková mluvčí Jana Poštová.

  • Příslušníky 43. výsadkového pluku Chrudim v Praze logisticky zabezpečuje Krajské vojenské velitelství hlavního města Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …