Armáda přepravila do Nepálu pomoc

18.05.2015 15:15

Armádní letoun Airbus A-319 přepravil z pátku na sobotu do Nepálu, jenž sužují rozsáhlá zemětřesení, čtyři tuny humanitární pomoci, desetičlenný tým hasičských záchranářů a čtyři zdravotníky. Do Prahy se vojenský speciál vrátil včera v 1:00 hodinu ráno.

Armáda přepravila do Nepálu pomoc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Armádní speciál Airbus A-319

Nakládka čtyř tun zdravotnického materiálu, který putoval do nepálského Káthmándú, trvala dvě hodiny. Nespočet krabic a přepravních boxů nakládaly zhruba tři desítky členů hasičského záchranného sboru, červeného kříže a kbelské 24. základny dopravního letectva.

„Součástí humanitární zásilky jsou též obvazy, chirurgický materiál, injekční jehly a stříkačky, analgetika, antibiotika a další zdravotnické potřeby. Obvazový a další chirurgický materiál je určen pro sedm nemocnic a polních nemocnic,“ uvedl ředitel odboru operačního řízení HZS plukovník Luděk Prudil.

Spolu s nákladem do Nepálu odletělo také deset hasičů a čtyři zdravotníci, kteří zde vystřídají část záchranářského týmu, který se vrátí zpět do ČR. Český tým, který tvoří celkem 36 lékařů, zdravotních sester a hasičů, působí v zemi postižené zemětřesením od konce dubna. Jejich mise byla původně plánována na dva týdny, počítalo se ale s případným prodloužením až na měsíc.

„Působili jsme ve městě Melamchi v regionu Chautara dva týdny, ale práce je zde na několik měsíců. Nepál prožívá pohromu, která změnila tisícům rodin život. Skoro nic neměli před zemětřesením a teď už nemají vůbec nic,“ řekl po příletu na kbelské letiště velitel záchranářského týmu plukovník Oldřich Klegr.

Letoun Armády ČR přiletěl zpět do Česka v neděli 1 hodinu ráno. Volnou kapacitu letadla využilo 22 Evropanů a tři Češi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…