Armádní Sokol otevřel nový heliport v plzeňské nemocnici

15.12.2015 14:53

Je pondělí čtrnáctého prosince a vrtulník W-3A Sokol poprvé přistál na novém heliportu Fakultní nemocnice Plzeň. Pro armádní Leteckou záchrannou službu a hlavně pro zachraňované se jedná o významné datum. Zkrátí se doba přepravy z místa úrazu na operační stůl.

Armádní Sokol otevřel nový heliport v plzeňské nemocnici
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armádní Sokol otevřel nový heliport v plzeňské nemocnici.

Leteckou záchrannou službu v Plzeňském a Karlovarském kraji provozuje armáda prostřednictvím 24. základny dopravního letectva Praha – Kbely, která zajišťuje vrtulníky W3-A Sokol s leteckým i technickým personálem na detašovaném pracovišti v Plzni – Líních, společně s lékaři z odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny AČR.

„Máme velice dobře fungující systém přednemocniční péče. Letecká záchranná služba je jedna z nejlepších v tomto státě. Vojáci se svými vrtulníky mohou sednout takřka kdekoli a pacienta k nám přivést ve velice krátkém čase. A právě ten čas od okamžiku, kdy si pacienta od leteckých záchranářů přebereme, až do místa na sále, je to, co musíme zkrátit. Tímto heliportem se nám to rozhodně podaří,“ řekl v úvodním slově ředitel plzeňské nemocnice Václav Šimánek.

„Plzeňský heliport je naprosto perfektní, má nadstandardní rozměry, je dobře osvětlen. Výhodou je též jeho zhruba patnáctimetrová výška, je tedy velmi dobře vidět z dálky,“ popisuje první přistání na novém heliportu velitel vrtulníkové letky podplukovník Peter Smik a dodává: „Heliport je osazen velmi moderními světelnými návěstidly přibližovacího systému APAPI. Při takzvaném zakličování si můžeme nastavovat intenzitu světel. Čím více pilot zakličuje, tím více se intenzita světel zvýší. Další z výhod nového heliportu je jeho vyhřívání. Je tedy připraven 24 hodin denně i v zimních podmínkách. To je pro přistání zásadní.“

Cesta z vrtulníku na sál se zkrátila na 70 metrů

Fakultní nemocnice Plzeň má status traumacentra a z něj vyplývá, že musí mít hlavní heliport i pro noční přistávání a jeden záložní heliport. Dosavadní heliport je od budovy s urgentním příjmem vzdálen několik stovek metrů.

„Když přiletí vrtulník letecké záchranné služby, musí se pacient nejdříve přeložit z vrtulníku do sanitky, ta s ním přejede k urgentnímu příjmu, kde se pacient znovu překládá a odváží na příjem. To je dnešním dnem minulostí,“ uvedl velitel odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny plukovník Michal Mareček.

„Nový heliport má bezprostřední návaznost krytou lávkou do plus prvního patra, takže personál letecké záchranné služby přímo převeze nemocného na Emergency. Vzdálenost bude asi tak 70 metrů,“ dodal Mareček.

V Plzeňském a Karlovarském kraji, pro něž traumacentrum nemocnice slouží, létá armádní Letecká záchranná služba s vrtulníky W 3-A Sokol. Nový heliport je dimenzovaný až do hmotnosti 6,4 tuny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…