Armádní jednotky vyčleněné pro bojové uskupení cvičily v Boleticích

15.05.2015 9:39

Ve dnech 12. a 13. května se ve výcvikovém prostoru Boletice uskutečnil výcvik jednotek logistického zabezpečení, které budou v roce 2016 působit v rámci úkolových uskupení V4 EU Battle Group a Sil rychlé reakce NATO. Do cvičení s názvem „Collective Effort 2015“ se zapojilo přes tři sta vojáků.

Armádní jednotky vyčleněné pro bojové uskupení cvičily v Boleticích
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská vozidla, ilustrační foto

Odborně taktické cvičené prověřovalo, zda jednotky složené z vojáků 14. pluku logistické podpory, 13. dělostřeleckého pluku, Agentury KIS a 74. lehkého motorizovaného praporu zvládnou plnit úkoly související se zabezpečením vojsk.

Během takzvané rozehry museli vojáci plnit celou řadu úkolů běžných v operaci na udržení míru. „Do ní byla zařazena výstavba zásobovacích a vykládacích míst, přeprava materiálu a celkem jedenadvacet rizikových incidentů – nastřelení proudů, nálezy nevybuchlé munice, nájezd na improvizované výbušné systémy při přesunech, dělostřelecký přepad či napadení základny ozbrojenou skupinou,“ vysvětlil plukovník Karel Zapletal, který cvičení řídil.

Jednotky logistického zabezpečení se pak při výcviku soustředily rovněž na spolupráci s příslušníky 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic, kteří jim zajišťovali ochranu – tzv. Force Protection.

Na plnění úkolů se podílely také prvky zdravotnického zabezpečení na úrovni Role 1. „Rozsah zdravotnické péče Role 1 obsahuje běžnou primární lékařskou péči, kvalifikovanou první pomoc, zdravotnické třídění, resuscitaci a stabilizaci raněných,“ vysvětlil nejnižší úroveň léčebného zdravotnického zabezpečení v poli velitel jednotky Role 1 major Vladimír Mach z Centra zdravotnických služeb Olomouc.

„Jednotky se na cvičení výborně připravily. Spolupráce byla perfektní,“ zhodnotil Collective Effort 2015 zástupce velitele pozemních sil generál Ladislav Jung, který se za vojáky přijel podívat.

Společné cvičení jednotek logistického zabezpečení a mechanizovaného vojska zdaleka nebylo poslední. Jednotky budou po certifikaci připraveny k případnému nasazení do operace EU v první polovině roku 2016.

  Místo velení NSE 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…