Arnika: Fotosoutěž Alej roku vyhrála alej v Rokytnici v Orlických horách

09.02.2018 18:31

Snímek aleje v Rokytnici v Orlických horách od Jiřího Mlejnka z Opavy zvítězil ve fotosoutěži pořádané Arnikou v rámci celostátní ankety Alej roku.

Arnika: Fotosoutěž Alej roku vyhrála alej v Rokytnici v Orlických horách
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Porotu také zaujaly snímky chodníčku na Vinice v Pardubickém kraji a hřbitovní alej v Hodoníně. Zvláštní uznání získaly obrázky Zapomenuté cesty u Teplé v Karlovarském kraji a alej Lipky ve Staré Břeclavi na jižní Moravě. Vítězům srdečně gratulujeme!

Vítězné fotografie naleznete ZDE.

Sedmičlenná porota vítězem fotosoutěže zvolila snímek smíšené aleje o 150 stromech spojující zemědělské objekty statku v Rokytnici a hospodářství v Nových Dvorech. Autor Jiří Mlejnek z Opavy jako hlavní cenu získal tiskárnu Epson a poukázku na fotografické služby od FotoŠkoda.

„Na toulkách kolem Rokytnice v Orlických horách jsem byl celý den sám. Nepotkal jsem ani žádné auto. Říkal jsem si, že alej u asfaltky s auty nebude nic moc a dlouho jsem její návštěvu odkládal. Ovšem sněhová vánice slibovala pěkné obrázky. Stromy bez listí občas krásně obnažily svou stavbu. Jsou hezčí, než z mapy vytušíte,“ popisuje autor vítězné fotografie Jiří Mlejnek.

Porota dále ocenila snímek lipové aleje, chodníčku z Vysokého Mýta do Vinic od Lucie Šedové a platanovou alej na hodonínském hřbitově od Kateřiny Konečné. Obě vítězky získávají poukázku na fotografické služby od FotoŠkoda a léčivé sirupy z Jizerských hor firmy Kitl.

Zvláštní uznání poroty získala fotografie kaštanové Zapomenuté cesty u Teplé v Karlovarském kraji od milovnice stromů Marie Ulrichové, dále pak starobylé lipové aleje na nábřeží Dyje ve Staré Břeclavi od Jakuba Těšitele. Obě aleje se o jediný bod neumístily mezi vítězi, přesto si kvalita snímků podle poroty zaslouží obdiv.

Vítěznou fotografii  z 62 adeptek letos vybírala sedmičlenná porota složená z významných osobností, které převzaly záštitu nad anketou Alej roku:

  • Kateřina Winterová - herečka, zpěvačka, spoluautorka pořadu Herbář
    RNDr. Václav Cílek, CSc. - spisovatel, geolog a klimatolog
    RNDr. Václav Větvička - botanik, spisovatel a publicista
    Marie Hrušková - spisovatelka, scenáristka a pedagožka
    doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D. - vedoucí Ústavu plánování krajiny Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně
    Jan Cága - fotograf
    Ing. Jana Moučková - ředitelka AUDIT DANĚ CZ s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…