Arnika: Klimatickou krizi města nevyřeší bez vlastní iniciativy a aktivních lidí

11.11.2019 15:03

Spalující vedra nebo dlouhodobé sucho se staly běžnou součástí života obyvatel po celé republice. Nejlépe si s důsledky klimatické krize dokážou poradit města a obce, které samy aktivně prosazují zelená opatření nebo motivují obyvatele, aby přicházeli se svými nápady. Spolek Arnika příklady dobré praxe shrnuje v nové sérii publikací, ze kterých mohou samosprávy a veřejnost čerpat inspiraci.

Arnika: Klimatickou krizi města nevyřeší bez vlastní iniciativy a aktivních lidí
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Publikace Arniky jsou k dispozici na webu ZDE.

Sucho, neschopnost zadržet vodu, nedostatečné adaptační i energetické vlastnosti nových budov nebo špatná ochrana zeleně jsou nejpalčivějšími důsledky klimatické krize, které obce musí řešit nejčastěji. Strategické dokumenty však představují pro územní plánování pouze nezávazná doporučení a města pak nemají možnost výstavbu v tomto směru usměrnit.

Publikace o smlouvách s investory nalezenete ZDE.

V praxi se osvědčují smlouvy obcí s investory, v jejichž rámci mohou samosprávy vyjednat smluvní zajištění adaptačních opatření v nové výstavbě soukromých developerů. Stejně tak lze ovlivnit výstavbu dostupného bydlení nebo infrastruktury a občanské vybavenosti.

„Na adaptaci města na klimatickou změnu je třeba myslet už během plánování města. Nástroje řešení se musí stát součástí územního plánování i všech nových stavebních a rozvojových projektů státu, měst nebo soukromých developerů. Smlouvy obcí s developery jsou ke kvalitnímu územnímu plánu vhodným doplňkem,“ upozorňuje právnička Vendula Zahumenská.

Publikaci s příklady dobré praxe z Prahy naleznete ZDE.

Příklady dobré praxe z Prahy i ze zahraničí popisují opatření, činnost samosprávy i řešení problematických míst, jako jsou brownfieldy, transformační plochy nebo hustě zastavěné lokality s nízkým podílem zeleně. Konkrétní řešení ukazují, že intervence samospráv je během plánování a výstavby nezbytná, i pokud jde o schopnost města čelit klimatickým změnám.

„Vzděláváním a pozitivními příklady chceme motivovat radnice a veřejnost, aby aktivně připravovaly města na klimatickou změnu. Nejde přitom jen o opatření ve výstavbě, nutná je i aktivní ochrana zelených ploch a vytváření nových, podpora komunitních projektů a motivace občanů zabývat se svým okolím. Nesmíme ovšem zapomínat na prioritní nutnost radikálně omezit emise skleníkových plynů, bez toho nám adaptační opatření budou k ničemu,“ uzavírá Václav Orcígr z Arniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…