Arnika: Kvůli nové megaspalovně vzroste nákladní doprava v Moravskoslezském kraji na trojnásobek

03.04.2019 10:39

Vedle skládky v Horním Benešově plánuje firma SMOLO, a.s. postavit plazmovou spalovnu komunálních odpadů. Obří spalovna s přemrštěnou kapacitou 360 tisíc tun za rok by se stala jedním z největších zařízení s plazmovou technologií na světě. Odpad by se tedy musel vozit i z jiných krajů.

Arnika: Kvůli nové megaspalovně vzroste nákladní doprava v Moravskoslezském kraji na trojnásobek
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Místní proto mají obavy z navýšení emisí z nákladní dopravy, která by podle investora vzrostla na více než trojnásobek. Arnika k projektové dokumentaci EIA sepsala připomínky, které jsou přílohou této tiskové zprávy.

Podle současných údajů obyvatelé Moravskoslezského, ani z nejbližšího Olomouckého kraje nevyprodukují tolik odpadů pro tak velkou spalovnu. Není tedy jasné, odkud chce firma SMOLO odpad vozit, aby kapacitu naplnila. Sama v dokumentaci počítá s navýšením dopravy na více než trojnásobek.

Plánované zařízení má nejen vysoké požadavky na množství odpadů, ale i na další suroviny. K fungování spalovny budou potřeba desítky tisíc tun vápence a koksu, které firma SMOLO bude také dovážet z velkých vzdáleností. Z předložených dokumentů pro vyhodnocení vlivu na životní prostředí navíc vyplývá, že provoz bude velmi energeticky náročný a spalovna spotřebuje více energie, než kolik sama vyrobí.

„Znečištění ovzduší v Moravskoslezkém kraji je jedno z nejhorších v celé Evropě. Podílí se na něm těžký průmysl, těžba a doprava a určitě není potřeba zatěžovat region dalšími zdroji,” upozorňuje Jindřich Petrlík z Arniky.

Dosavadní plazmové spalovny s technologií od Westinghouse Plasma Corp. provozované ve světě likvidují mezi 9 tisíci a 50 tisíci tunami ročně. Zařízení s větší kapacitou se však potýkaly s různými problémy. Například projekt na Barbadosu krachnul kvůli nedostatku odpadu. Spalovna ve Velké Británii s kapacitou 360 tisíc tun ročně musela být zavřena, protože docházelo ke korozi v důsledku působení kyselých par. Technologie totiž nebyla pro spalování tak velkého objemu uzpůsobena.

Veřejnost mohla připomínkovat záměr v rámci procesu EIA do 24. března. Nyní se čeká na výsledek posouzení ze strany Ministerstva životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…