Arnika: Lovci mědi kontaminovali půdu toxickými látkami

25.07.2014 10:10

Expedice Kazachstán bez jedů 2014.

Arnika: Lovci mědi kontaminovali půdu toxickými látkami
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Nakolik jsou lidé ohroženi polychlorovanými bifenyly (PCB) a dioxinovými látkami (1), jež pocházejí z nedaleké nefunkční elektrické měnírny, se dnes místní dozvěděli v Ekibastuzu. S výsledky rozborů vzorků, které před rokem odebrali na Expedici Kazachstán bez jedů 2013 odborníci z Arniky a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, je seznámili zástupci Arniky a partnerské organizace EkoMuzeum. Kulatého stolu se zúčastnili zástupci kraje, města, ministerstva pro mimořádné situace a dalších státních úřadů, předsedové chatových osad, které jsou nedaleko měnírny, několika občanských sdružení, zastupitelé, učitelé a novináři.

„Rizikem pro zdraví místních lidí mohou být například slepičí vejce ze širší oblasti okolo rozvodny Ekibastuz. Množství dioxinových látek ve vejcích je natolik vysoké, že by v Evropské unii překračovaly limit pro potraviny. Dioxiny jsou látky, které narušují hormonální systém a negativně ovlivňují i lidskou reprodukci a imunitu. Nebezpečné jsou hlavně proto, že se kumulují v lidském organismu a poškozují jej dlouhodobě,“ říká ředitel partnerské organizace EkoMuzeum Dmitrij Kalmykov.

„Ještě před rokem neexistovaly v Kazachstánu kapacity a laboratoře, které by mohly vzorky analyzovat v potřebné kvalitě. I proto jsme se v Arnice pustili do projektu zahrnujícího jak chemické analýzy, tak návrh možných řešení. Na chemických analýzách se výrazně podílí také  Vysoká škola chemicko-technologická a podstatnou část z nich jsme zadali rovněž do renomované amsterdamské laboratoře,“ říká vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika.

Místní zástupce úřadů i veřejnosti zejména zajímalo, jak došlo ke kontaminaci půdy a následně potravního řetězce. Na vině jsou ti, kteří v nikdy nezprovozněné měnírně nelegálně rozebrali kondenzátory, aby ukradli a zpeněžili jejich měděné části. Nebezpečné látky se přitom vylily do okolí a kontaminovaly půdu. Do těchto míst pak chodí volně chovaná zvířata, která tak toxické látky přijímají a ty se následně dostávají do potravin. Podle Arniky i EkoMuzea však není účelné dělat další analýzy půdy a peníze, které by na to byly použity, je efektivnější investovat do co nejrychlejšího bezpečného odklizení a vyčištění kontaminované půdy.

Řešení, které nevládní organizace místním navrhují, spočívá hlavně v odtěžení kontaminované půdy. V Kazachstánu totiž aktuálně neexistují technologie, které by si s dekontaminací mohly poradit. Jednou z možností je i převoz materiálu do jiného státu, kde by sanace mohla proběhnout, jak ale ukázal loňský pilotní projekt financovaný Spojenými národy, varianta je to nákladná a vzhledem k nutnosti převézt toxický materiál na velkou vzdálenost i ne zcela bezpečná. O výstavbě zařízení, které by bylo schopné dekontaminovat problematické materiály přímo v Kazachstánu, nyní vláda uvažuje, konkrétní technologie však zatím nebyla vybrána.

Příklady zkušeností Arniky s odstraňováním toxického znečištění nejen v Česku jsou například na

Na Expedici Kazachstán bez jedů 2014 se vydal tým, ve kterém nechybí vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika Jindřich Petrlík, koordinátor Martin Skalský, expert z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Martin Bystrianský, specialista Arniky na odběry vzorků Jan Nezhyba nebo dokumentarista Ondřej Petrlík. O průběhu cesty bude přímo z Kazachstánu průběžně informovat Vratislav Vozník prostřednictvím facebookové stránky Arniky www.facebook.com/arnika.org

Více o takzvaném hot-spotu Ekibastuz je k dispozici (anglicky) na http://english.arnika.org/kazakhstan/hot-spots/electrical-substation-ekibastuz

Poznámky:

(1) Dioxinovými látkami se v tomto případě myslí polychlorované dibenzo-p-dioxiny a dibenzofurany společně s polychlorovanými bifenyly chovajícími se jako dioxiny (dioxin-like PCB). Byly zjišťovány metodou DR CALUX, která spočívá v měření účinků těchto látek ne bakterie. Touto metodou je možné určit pouze míru biologické aktivity dioxinů a jim podobných látek, nikoliv stanovit koncentrace jednotlivých kongenerů dioxinů anebo dioxinům podobných PCB. Jde o léty vyzkoušenou a obecně uznávanou poměrně přesnou metodu, která stanoví koncentraci tohoto typu látek ve vzorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…