Arnika: Navrtanými háky poškodili stromořadí lip ve Staré Huti

01.06.2019 7:32

Obec Stará Huť na Příbramsku řeší poškození lipové aleje poblíž rybníka Strž, která vede k Památníku Karla Čapka. Do třiceti pěti vzrostlých stromů viník navrtal držáky na oplocení pro koně. Zástupci obce jednají s majiteli pozemku i chovatelkou koní, která si pozemek pronajala. Ta však jakékoliv pochybení odmítá. Odbor výstavby a životního prostředí městského úřadu v Dobříši však vlastníkům pozemku nařídil, že ohradník musí pryč.

Arnika: Navrtanými háky poškodili stromořadí lip ve Staré Huti
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Jsme rádi, že se celá věc rychle prošetřila. Naštěstí podle odborníků nedošlo k vážnému poškození dřevin a stromy budou moci růst dál. Poničení přesto považuji za neúctu k historickému dědictví a k přírodě především. Navíc se obáváme poškození stromů samotnými koňmi,“ říká Petr Dragoun, starosta Staré Hutě.

Ve Staré Huti viník poškodil třicet pět lip navrtáním jejich kmenů vruty jen proto, aby ušetřil za nákup sloupků k elektrickým ohradníkům pro koně. Odbor výstavby a životního prostředí městského úřadu v Dobříš nařídil majitelům pozemku oplocení odstranit a poškozené kmeny ošetřit vhodným přípravkem. Podle jeho vyjádření nedošlo k takovému poškození stromů, které by snad v budoucnu způsobilo podstatné snížení jejich ekologických nebo společenských funkcí nebo vedlo k  jejich odumření.

„Bohužel, někteří lidé ztratili cit pro krajinu a vztah k půdě. Ve Staré Huti si zřejmě neuvědomili, že i pouhým navrtáním kmene  mohou stromům významně zkrátit život. Za poškození stromů navíc podle zákona o ochraně přírody a krajiny fyzické osobě hrozí pokuta až sto tisíc a právnické osobě dokonce až milion korun,“ upozorňuje Marcela Klemensová z Arniky.

Lipovou alej, která vznikla v průběhu 70. let minulého století, v současné době udržuje a dosazuje obec Stará Huť. Cesta lipovou alejí k Památníku Karla Čapka je velmi vyhledávanou a frekventovanou komunikací pro pěší i cyklistické výlety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…