Asociace exportérů: Lepšímu přebytku pomohlo výraznější zpomalení importu

08.11.2016 12:35

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v září bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 21,0 mld. Kč., který byl meziročně o 5,0 mld. Kč vyšší. Vývoz meziročně klesl o 1,6 % (na 285,7 mld. Kč) a dovoz o 3,1 % (na 264,7 mld. Kč).

Asociace exportérů: Lepšímu přebytku pomohlo výraznější zpomalení importu
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Zářijový přebytek je sice vyšší než v loňském roce, nicméně není to dáno větší výkoností českého exportu. Ten totiž naopak meziročně klesl o 1,6 %, což v objemu představuje necelé 4 mld. Kč. Není to výrazný pokles, nicméně určité varování, za kterým stojí například pouze nepatrný růst vývozu dopravních prostředků o 100 milionů korun. Přitom právě toto odvětví je tradičním tahounem českého exportu. Hlavní příčinu menšího vývozu v meziročním srovnání je třeba hledat v katastrofálním nedostatku pracovních sil v ČR, kde jich tč. odhadem chybí přibližně 160 000.

Lepšímu přebytku tak ve finále pomohl slabší dovoz, který klesl meziročně o 3,1 %, což v objemu znamená zboží za 8,5 mld. Kč. Snížil se především deficit obchodu s chemickými výrobky (o 1,3 mld. Kč) a minerálními palivy (o 0,8 mld. Kč).

I přes nepříliš povzbudivá zářijová čísla se do dalších měsíců díváme s mírným optimismem a to především s ohledem na dobrá čísla Indexu nákupních manažerů nejenom v Česku, ale také především na klíčovém německém trhu. Dobrá čísla přináší také německý Ifo index. Do karet českým exportérům nahrává také optimismus konjukturálního průzkumu. První odhady pro konec roku říkají, že bilance ZO by měla být lepší než v roce 2015. O ev. překonání loňského exportu se rozhodne až na cílové pásce tohoto roku.

Otto Daněk
místopředseda Asociace exportérů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…