Asociace exportérů: Trochu překvapivý pokles německých průmyslových zakázek

05.01.2014 16:40

Z aktualizovaného Indexu asociace exportérů (IAE) vyplývá, že si i v březnu příštího roku export připíše výrazný meziroční přírůstek.

Asociace exportérů: Trochu překvapivý pokles německých průmyslových zakázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Březnová čísla tak naváží na silný začátek roku. Na dobrých číslech se nejvíce bude podílet oživení poptávky na klíčových evropských trzích, tedy růst zakázek ze zahraničí. PMI eurozóny a deflovaný kurz spíše stagnují. Trochu překvapivě se jeví pokles německých průmyslových zakázek, nicméně očekáváme i v tomto ohledu růst po celé první a pravděpodobně i druhé čtvrtletí příštího roku.

O INDEXU AE

Index Asociace exportérů (IAE) má za cíl predikovat vývoj českého exportu, na základě řady statistických dat a vybraných parametrů, alespoň s tříměsíčním předstihem v následujících třech měsících. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: německé průmyslové zakázky (váhový koeficient 0,25), reálný efektivní kurs CZK/EUR očištěný o inflaci v průmyslu (váhový koeficient 0,65), zakázky ze zahraničí (váhový koeficient 0,55) a index nákupních managerů Eurozóny PMI (váhový koeficient 0,15). Index Asociace exportérů je aktualizován v měsíční periodě a je k dispozici na stránkách Asociace exportérů www.asociaceexporteru.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…