Aukce nastojato: Funkční způsob prodeje dříví u Lesů ČR

02.12.2013 16:55

Lesy České republiky, s. p., prodávají dříví kromě prodeje prostřednictvím komplexní lesnické zakázky také formou tak zvaných aukcí nastojato, metodou veřejných elektronických aukcí, a to již od roku 2011.

Aukce nastojato: Funkční způsob prodeje dříví u Lesů ČR
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Jedná se o prodej práva těžby, kdy kupující získává oprávnění vytěžit část stojícího lesního porostu nebo jednotlivé stromy za předpokladu dodržení smluvně stanovených podmínek. Kromě přímé podpory regionálního trhu s dřevní hmotou, představují tržby z těchto prodejů významný podíl ve struktuře hospodářského výsledku podniku, v letošním roce je to již více než 10%. „Jedná se způsob prodeje dříví za tržní ceny a přitom v otevřeném konkurenčním prostředí,“ říká ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený řízením podniku.

V letošním roce bylo doposud v aukcích nastojato prodáno přes 1 100 000 m³ dříví, zrealizovat se podařilo více než 3 000 aukcí. Průměrná velikost aukčního bloku se pohybuje v rozmezí od 300 – do 600 m³ dříví. Smluvně stanovené množství dříví prodávaného v aukcích se od roku 2012 postupně navýšilo z 10 na dnešních 20 %. Od příštího roku tento podíl dále naroste na 25 % a to u těch smluvních územních jednotek, u kterých dochází automaticky k obnově komplexních lesnických zakázek v rámci pětiletého cyklu. „Dá se proto očekávat, že se v roce 2014 formou aukcí nastojato bude prodávat až 1 300 000 m³ dříví. Postupný nárůst objemu dříví obchodovaného v aukcích umožňuje průběžně upravovat nejen obchodní podmínky, ale také organizační zabezpečení aukcí ze strany Lesů ČR,“ doplňuje Michal Gaube.

Navýšení objemu aukcí nastojato a rozšíření rozmanitosti struktury aukcí od roku 2014 umožní:

>zvýšit podnikatelské příležitosti pro malé a střední zpracovatelské firmy

> posílit zaměstnanost v regionech s větším podílem lesního majetku ve správě Lesů ČR

> zvýšit pracovní příležitosti pro místní živnostníky a OSVČ

> zajistit operativní reakce zúčastněných stran na vývoj poptávky po dříví v místě a čase

Lesy ČR letos navíc v rámci pilotního projektu konaného v oblasti působnosti Krajského ředitelství LČR Frýdek Místek u aukcí nastojato rozšíří i strukturu těžeb a dřevinné skladby. “Naší snahou je přiblížit trh se dřevem konkrétní regionální poptávce podle specifických potřeb daných regionů,“ upřesňuje ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Pavel Indra. „Zejména se bude jednat o začlenění předmýtních úmyslných těžeb do 40 let věku porostu nebo mýtních úmyslných těžeb s jednotlivým výběrem stromů, popřípadě prodej dříví ze soutředěných nahodilých těžeb,“ doplňuje Pavel Indra.

V pilotním projektu bude ověřen prodej dříví formou prezenčních aukcí. První prezenční aukce Lesů ČR proběhne dne 12. 12. 2013 v sídle Krajského ředitelství Lesů ČR Frýdek Místek a bude zahrnovat 15 prodejních jednotek s předpokládaným objemem 5 100 m³ dříví. Po ověření tohoto způsobu aukčního prodeje Lesy ČR uvažují tuto formu akcí realizovat i v ostatních regionech se záměrem přiblížit nabídku co nejširšímu spektru zájemců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…