BASF: Ochranné vrstvy pro potraviny

22.03.2014 18:35

Inovativní materiály společnosti BASF poskytují bezpečné bariéry vůči zbytkům minerálních olejů u potravinářských obalů.

BASF: Ochranné vrstvy pro potraviny
Foto: BASF
Popisek: Příčný řez bariérou ecovio

  • Bezpečně zabaleno: řešení pomocí ochranné vrstvy chrání balené potraviny vůči kontaminantům.
  • Tenké jak břitva a odolné: vrstvy nabízejí ochranu až do konce doby expirace.
  • Selektivní bariéra: zbytky minerálních olejů nemohou projít, kdežto atmosférický kyslík a vodní pára ano.

Regály naplněné barevným zbožím, kam jen oko dohlédne: řada za řadou obsahují regály v obchodech balení müsli, rýže, nudlí a směsí na pečení. Mrazáky zase lákají zákazníky pizzou, zeleninou a rybím filé – dobře zabalené v zářivých barevných krabicích. Dobře navržené papírové obaly jsou pro odvětví výroby potravin nezbytné. Jsou lehké, při skladování šetří místo a lze je také z hlediska nákladů efektivně přepravovat. Současně však také chrání výrobky před vlhkostí, kontaminací a poškozením. Papír je udržitelný obalový materiál, zejména pokud je vyráběn z recyklovaných vláken. Věděli jste však, že tato vlákna obsahují zbytky minerálních olejů? Ochranné vrstvy navržené společností BASF potraviny před těmito látkami chrání.

Kartonové obaly pro potraviny jsou často vyráběny z recyklovaného odpadního papíru, jako jsou noviny. Tento papír obsahuje mimo jiné zbytky novinových tiskových barev obsahujících také minerální oleje, které nejsou pro styk s potravinami schválené. A přesně zde nastává problém: minerální oleje nelze v recyklačním procesu zcela odstranit, a proto se následně dostávají do obalů. Minerální oleje navíc obsahují uhlovodíkové sloučeniny, které mohou z kartonu přecházet do potravin, což odborníci označují jako migraci. K ní může však dojít i bez přímého kontaktu kartonu s potravinou: některé zbytky minerálních olejů se odpařují již při pokojové teplotě. Tato směs plynů se rozptyluje uvnitř obalu a potravina může látky absorbovat. „Studie Úřadu pro bezpečnost potravin kantonu Curych ukázala, že po dvou měsících se při pokojové teplotě dostalo do potravin 30 % všech látek schopných migrace,“ vysvětluje Heiko Diehl, manažer společnosti BASF v divizi Paper Chemicals, která zodpovídá za poskytování podpůrných služeb pro mezinárodní značky, jež pro své potraviny specifikovaly papírové obaly. To se dotýká zejména produktů, jako je mouka, rýže nebo směsi na pečení, jelikož dokáží absorbovat větší množství složek minerálních olejů. „Když se kontaminanty v potravinách nahromadí, nelze je již odstranit ani zneškodnit umytím nebo varem,“ dodává Diehl.

A není to jen potravinářský průmysl, který si je vědom potenciálních zdravotních rizik spojených s minerálními oleji v potravinářských obalech. Zbytky minerálních olejů v potravinách a jejich účinky jsou také v hledáčku pozornosti příslušných dohledových orgánů ve Švýcarsku. Vědci při kontrolních vyšetřeních zaznamenali vysoká rezidua těchto látek v lidské tkáni. Dr. Konrad Grob z Úřadu pro bezpečnost potravin v Curychu k tomu uvádí: „Používání kartonu pro potravinářské obaly je tak vysoké, že zahrnutí recyklovaných obalů je nevyhnutelné. Dosud nebyly stanoveny žádné právně závazné limity, byla dána pouze oficiální doporučení. Avšak pro většinu výrobků skladovaných delší dobu nelze tyto hodnoty s běžným recyklovaným kartonem bez ochranné vrstvy dodržet,“ říká Grob.

Společnost BASF již vyvinula různá řešení ochranných vrstev, které se aplikují na vnitřní povrch kartonové krabice. Tyto extrémně tenké vrstvy jsou vyrobeny z polymerů, jinými slovy z makromolekul, jež se skládají z mnoha opakujících se menších molekul. Ochranné vrstvy tenké jen 10 až 15 mikrometrů (pro srovnání: tloušťka vlasu je 120 mikrometrů) již tři roky chrání potraviny před kontaminanty. Díky tomu jsou spolehlivě chráněny výrobky, jako jsou nudle, které v obalech zůstávají v průměru 15 až 24 měsíců. „Nejdůležitějším požadavkem na ochrannou vrstvu je, aby doba průniku – což je doba, než se ochranná vrstva stane propustnou a umožní zdraví nebezpečným látkám proniknout do potravin – byla delší než doba trvanlivosti zabaleného výrobku,“ vysvětluje Diehl.

„Naše ochranné vrstvy si lze představit jako hustou síť, skrz kterou mohou procházet pouze určité molekuly,“ pokračuje Diehl. Projít mohou pouze velmi malé molekuly, např. vodní pára. Větší molekuly, jako jsou zbytky minerálních olejů, se skrze síť nedostanou. Migraci molekul navíc omezuje polární povaha ochranných vrstev společnosti BASF.

Vytvoření efektu bariéry pro velké molekuly nebylo jedinou výzvou při navrhování různých řešení vrstev. Dr. Carmen Cimpeanu z výzkumného oddělení Materials and Systems Research společnosti BASF vysvětluje: „Vrstva musí být zároveň také dostatečně pružná, aby se při skládání kartonu nezlomila a její ochranná funkce zůstala beze změn.“

Víte, že 

  • v Evropě je míra recyklace 72 % a evropský papírenský průmysl se tudíž řadí celosvětově na první místo?
  • roční objem prodeje kartonu v Evropě je 40 miliard eur, polovinu z toho tvoří potravinářské obaly?
  • maximální obsah minerálního oleje na kilogram v recyklovaném kartonu je 1 000 miligramů?

Když ochranná vrstva konečně splní svoji úlohu a potraviny jsou spotřebovány, měl by jít polymerní film z papírového obalu snadno odstranit. Když je karton znovu recyklován, nesmí polymerní film stát v cestě, ale mělo by být možné jej v procesu recyklace snadno odstranit. Teprve pak může být recyklovaný papír snadno přepracován do kartonových obalů, které budou chránit další várku müsli, nudlí apod.

Ochrana zevnitř

Trvale udržitelné obaly jsou současným trendem

Interview s Michaelem Avemargem, inovačním manažerem pro materiály u předního evropského výrobce skládaných kartonů a krabic, společnosti Van Genechten v Kemptnu (Německo). Tato společnost zpracovává okolo 200 000 metrických tun kartonu ročně.

Jakým výzvám budou výrobci obalů v budoucnu čelit?

Dnes musí obaly chránit nejen proti mechanickému namáhání, ale také vůči kontaminantům. Laboratoře mají k dispozici stále více přesných analytických metod, a mohou tak efektivněji sledovat nežádoucí látky. Jsou stanoveny nové limity, které musíme jako výrobci obalů dodržovat. To samé platí také pro složky minerálních olejů v kartonu. Očekáváme, že budou stanoveny přísné limity a již nyní proto upravujeme naše výrobní linky. Abychom vytvořili optimální řešení ochranných vrstev pro výrobní proces, spolupracujeme již se společností BASF a testujeme produkty v našich závodech. Naše společně vyvinutá vrstva WLC Food Safe založená na plastické vrstvě Ultramid společnosti BASF dokonce vyhrála v září 2013 cenu German Packaging Prize.

Jak budou obaly budoucnosti vypadat?

Trend se přesouvá zejména směrem k trvale udržitelným obalům. Využívání obnovitelných zdrojů a recyklační procesy budou hrát v budoucnu hlavní roli. Biologická varianta ochranné vrstvy ecovio od společnosti BASF, kterou jsme již úspěšně v našich závodech otestovali, se tímto směrem pohybuje. Další funkce, jako např. vyšší odolnost proti teplu, budou v oblasti obalů hrát čím dál větší roli. V informacích na obalech jsou také stále více přítomna nová média: je zde více odkazů na domovské stránky či interaktivní soutěže, které mohou spotřebitelé přímo použít na svých chytrých telefonech. A na obalech mohou být uvedeny další informace, animované nebo dokonce zobrazené ve 3D, prostřednictvím rozšířených funkcí reality.

Rezidua v recyklovaném papíru

Recyklovaný karton může obsahovat zbytky minerálních olejů v množství až 1 000 miligramů na kilogram. Do jaké míry jsou potraviny, jež jsou v tomto materiálu zabalené, vystaveny migraci těchto látek a jaké látky se na tom ve skutečnosti podílí, je předmětem probíhajících studií. Úřad pro bezpečnost potravin kantonu Curych již v roce 2010 zjistil značné množství minerálních olejů v kartonových obalech. Studie také ukázaly, že tyto látky se v těle kumulují a mohou způsobit záněty jater a lymfatických uzlin. Nejedná se ale jen o recyklované obaly, v ohrožení jsou i kartony vyrobené z čerstvých dřevěných vláken, pokud jsou uloženy v recyklovaných papírových krabicích: složky minerálního oleje migrují skrz, a mohou se tak dostat do potravin.

Různá řešení pro jeden problém

V samotné Evropě existuje více než 1 000 výrobců kartonových obalů, kteří mají různé výrobní procesy a techniky ochranných vrstev v závislosti na velikosti závodu. Společnost BASF nabízí těmto zákazníkům řadu řešení ochranných vrstev přizpůsobených jejich potřebám. Větší společnosti dávají například přednost procesům lisování, ve kterých je roztavený plast aplikován na rozložený karton. Materiál Ultramid® společnosti BASF je vyroben z plastového polyamidu a je pro tento proces vhodný. Menší výrobci obalů na druhou stranu používají při aplikaci ochranné vrstvy tiskové procesy, kdy mohou vytisknout ochrannou vrstvu na karton pomocí speciálně vyvinuté vodní akrylátové disperze. Tyto disperze mohou jako ochrannou vrstvu používat také výrobci papíru. Výrobek ecovio® PS 1606, směs esterů kyseliny polymléčné, má výhodu v tom, že je biologicky rozložitelný a umožňuje kompostování obalů. Výrobci obalů jej mohou aplikovat na své kartony pomocí lisování.

 

O společnosti BASF

Společnost BASF – The Chemical Company je globálním leaderem v oblasti chemického průmyslu. Společnost má velice široké portfolio zahrnující chemikálie, plasty, stavební materiály, zemědělské produkty i jemnou chemii. Kombinujeme ekonomický úspěch, sociální zodpovědnost a ochranu životního prostředí. Společnost je spolehlivým partnerem pro prakticky všechna průmyslová odvětví a svým partnerům nabízí produkty o vysoké přidané hodnotě a inteligentní systémová řešení, jež jim umožňují dosahovat stále větších úspěchů. Naše produkty a systémová řešení přispívají k šetrnému hospodaření se zásobami, zaručují zdravou výživu a pomáhají zlepšovat kvalitu lidského života. Náš přínos je shrnut do našeho korporátního cíle: Tvoříme chemii pro trvale udržitelnou budoucnost. Společnost BASF vyvíjí nové technologie s potenciálem hledání odpovědí na globální problémy, jako je změna klimatu, potřeba vyšší energetické efektivnosti a vyšší mobility. BASF zaměstnává více než 110 000 lidí a v roce 2012 vykázala tržby ve výši 72,1 miliard Eur. Akcie společnosti BASF jsou obchodovatelné na akciových trzích ve Frankfurtu (BAS), Londýně (BFA) a Curychu (AN). Více informací o společnosti BASF najdete na internetu na adrese www.basf.com nebo na Social Media Newsroom: www.newsroom.basf.com.

BASF v České republice

Společnost BASF spol. s.r.o., dceřiná společnost BASF SE, patří k předním firmám chemického průmyslu v České republice. Z Prahy a jiných závodů je distribuován celý sortiment inovativních a vysoce hodnotných výrobků skupiny BASF. V roce 2012 měla v České republice skupina BASF 304 zaměstnanců a dosáhla obrat ve výši 522 miliónů Eur. Další informace jsou uvedeny na internetové stránce www.basf.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…