BIVŠ: Nejlepší kariéra podle českého vysokoškoláka? Vedoucí

23.07.2014 8:07

Studenti českých vysokých škol by nejraději našli uplatnění typu vedoucí (vůdce), podnikatel a idealista tedy člověk, kteří se živí nápady. Vyplývá to z globálního průzkumu Universum, kterého se zúčastnilo 10 645 studentů z 61 vzdělávacích institucí z celé České republiky. Mezi respondenty byli i lidé z Bankovního institutu vysoké školy (BIVŠ). Ti dávají přednost jinému charakteru kariéry: na prvním místě mají typ práce podnikatel, dále si považují role člověka, který vše uvádí v soulad, a teprve pak je vedoucí.

BIVŠ: Nejlepší kariéra podle českého vysokoškoláka? Vedoucí
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Podle průzkumu studenti vysokých škol z celé ČR očekávají v průměru plat 24 488 Kč s tím, že za pět nejatraktivnějších zaměstnavatelů v soukromém sektoru považují  Google, Českou národní banku, Škodu Auto, ČEZ a Microsoft. I v tomto případě se dají vysledovat rozdíly, srovnáme-li data za všechny české VŠ a Bankovní institut. Lidé z BIVŠ dávají přednost České národní bance, České spořitelně, ČSOB, Komerční bance a pětici uzavírá Google. Co se platu týče, lidé z BIVŠ očekávají průměrně 30 115 Kč měsíčně. 

„Lidé na BIVŠ studují zpravidla proto, že chtějí pracovat právě v bankovním sektoru“, říká rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík a dodává: „V současné době máme celkem 1 800 studentů včetně těch v zahraničí, z toho je v České republice asi polovina. Průzkum potvrdil, že zaměření studia na praktický život v bance je to, co mladí lidé od BIVŠ očekávají. Vnímají ho jako dobré pro budoucnost s vysokou pravděpodobností uplatnění. A i když školu považují obecně za náročnější, předpokládají, že díky jejímu absolvování získají odbornost, vydělají slušné peníze a dosáhnou společenské prestiže.“

Šetření také ukázalo, že většina absolventů vysokých škol předpokládá, že v prvním zaměstnání zůstane více než 5 let. Odpovědělo tak 51 % respondentů ze všech tuzemských vzdělávacích zařízení, z BIVŠ dokonce 66 %. Roli při výběru zaměstnavatele hraje zejména reputace na trhu (47 % všechny VŠ v ČR, 58 % BIVŠ), prestiž (41 % všechny VŠ v ČR, 53 % BIVŠ) a finanční situace (31 % všechny VŠ v ČR, 50 % BIVŠ).

„Zatímco u finančních otázek jsou podle průzkumu studenti BIVŠ trochu náročnější, obecně totiž očekávají, že v bankovním sektoru je více peněz, co se týče požadavků na pracovní prostředí a charakter práce, příliš se neliší od studentů jiných vysokých škol“, říká výkonná ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Lucie Kuželová a dodává: „Studenti všech univerzit shodně požadují v práci profesionální přístup a možnost osobního rozvoje, bezpečné prostřední a také nové výzvy. Rovněž chtějí přátelské, kreativní a dynamické prostředí, v němž nebude chybět ani ocenění individuálního výkonu.“

Průzkum Universum mimo jiné ukázal, že si mladí lidé v ČR nejčastěji vybírají vysokou školu na základě rodičů (14 % všechny VŠ v ČR, 8 % BIVŠ). Vliv mají také tištěné informační materiály včetně katalogů a brožur (11 % všechny VŠ v ČR, 8 % BIVŠ) a představa o kariéře vycházející z aktuální nabídky univerzitního trhu (12 % všechny VŠ v ČR, 5 % BIVŠ).  Co se týče loajality studentů zjišťované na základě otázky, zda by si studenti znovu vybrali stejnou vysokou školu, pak 56 % všech účastníků průzkumu odpovědělo ano.

Každoročně se průzkumu Universum, který se týká kariérního uplatnění, účastní na 600 tisíc studentů z celého světa. Z České republiky jich letos bylo 10 645, a to z 61 vzdělávacích institucí včetně Bankovního institutu vysoké školy. Přímo z BIVŠ na otázky v rámci globálního šetření odpovídalo 96 studentů.   

Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ) je první soukromá vysoká škola v České republice. Na rozdíl od jiných soukromých vysokých škol jde o akciovou společnost, která vznikla už v roce 1994. Dosud ji absolvovalo více než 10 500 studentů. Na BIVŠ, která je součástí mezinárodního vzdělávacího holdingu COGNOS AG, lze v současné době studovat v bakalářském programu obory bankovní management (v češtině, angličtině a ruštině), oceňování majetku, ekonomika a management podniku (oba v češtině), v navazujícím magisterském programu pak se mohou studenti vzdělávat v oboru finance, a to v českém nebo anglickém jazyce. Více informací na www.bivs.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…