BIVŠ: Nejlepší kariéra podle českého vysokoškoláka? Vedoucí

23.07.2014 8:07

Studenti českých vysokých škol by nejraději našli uplatnění typu vedoucí (vůdce), podnikatel a idealista tedy člověk, kteří se živí nápady. Vyplývá to z globálního průzkumu Universum, kterého se zúčastnilo 10 645 studentů z 61 vzdělávacích institucí z celé České republiky. Mezi respondenty byli i lidé z Bankovního institutu vysoké školy (BIVŠ). Ti dávají přednost jinému charakteru kariéry: na prvním místě mají typ práce podnikatel, dále si považují role člověka, který vše uvádí v soulad, a teprve pak je vedoucí.

BIVŠ: Nejlepší kariéra podle českého vysokoškoláka? Vedoucí
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Podle průzkumu studenti vysokých škol z celé ČR očekávají v průměru plat 24 488 Kč s tím, že za pět nejatraktivnějších zaměstnavatelů v soukromém sektoru považují  Google, Českou národní banku, Škodu Auto, ČEZ a Microsoft. I v tomto případě se dají vysledovat rozdíly, srovnáme-li data za všechny české VŠ a Bankovní institut. Lidé z BIVŠ dávají přednost České národní bance, České spořitelně, ČSOB, Komerční bance a pětici uzavírá Google. Co se platu týče, lidé z BIVŠ očekávají průměrně 30 115 Kč měsíčně. 

„Lidé na BIVŠ studují zpravidla proto, že chtějí pracovat právě v bankovním sektoru“, říká rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík a dodává: „V současné době máme celkem 1 800 studentů včetně těch v zahraničí, z toho je v České republice asi polovina. Průzkum potvrdil, že zaměření studia na praktický život v bance je to, co mladí lidé od BIVŠ očekávají. Vnímají ho jako dobré pro budoucnost s vysokou pravděpodobností uplatnění. A i když školu považují obecně za náročnější, předpokládají, že díky jejímu absolvování získají odbornost, vydělají slušné peníze a dosáhnou společenské prestiže.“

Šetření také ukázalo, že většina absolventů vysokých škol předpokládá, že v prvním zaměstnání zůstane více než 5 let. Odpovědělo tak 51 % respondentů ze všech tuzemských vzdělávacích zařízení, z BIVŠ dokonce 66 %. Roli při výběru zaměstnavatele hraje zejména reputace na trhu (47 % všechny VŠ v ČR, 58 % BIVŠ), prestiž (41 % všechny VŠ v ČR, 53 % BIVŠ) a finanční situace (31 % všechny VŠ v ČR, 50 % BIVŠ).

„Zatímco u finančních otázek jsou podle průzkumu studenti BIVŠ trochu náročnější, obecně totiž očekávají, že v bankovním sektoru je více peněz, co se týče požadavků na pracovní prostředí a charakter práce, příliš se neliší od studentů jiných vysokých škol“, říká výkonná ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Lucie Kuželová a dodává: „Studenti všech univerzit shodně požadují v práci profesionální přístup a možnost osobního rozvoje, bezpečné prostřední a také nové výzvy. Rovněž chtějí přátelské, kreativní a dynamické prostředí, v němž nebude chybět ani ocenění individuálního výkonu.“

Průzkum Universum mimo jiné ukázal, že si mladí lidé v ČR nejčastěji vybírají vysokou školu na základě rodičů (14 % všechny VŠ v ČR, 8 % BIVŠ). Vliv mají také tištěné informační materiály včetně katalogů a brožur (11 % všechny VŠ v ČR, 8 % BIVŠ) a představa o kariéře vycházející z aktuální nabídky univerzitního trhu (12 % všechny VŠ v ČR, 5 % BIVŠ).  Co se týče loajality studentů zjišťované na základě otázky, zda by si studenti znovu vybrali stejnou vysokou školu, pak 56 % všech účastníků průzkumu odpovědělo ano.

Každoročně se průzkumu Universum, který se týká kariérního uplatnění, účastní na 600 tisíc studentů z celého světa. Z České republiky jich letos bylo 10 645, a to z 61 vzdělávacích institucí včetně Bankovního institutu vysoké školy. Přímo z BIVŠ na otázky v rámci globálního šetření odpovídalo 96 studentů.   

Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ) je první soukromá vysoká škola v České republice. Na rozdíl od jiných soukromých vysokých škol jde o akciovou společnost, která vznikla už v roce 1994. Dosud ji absolvovalo více než 10 500 studentů. Na BIVŠ, která je součástí mezinárodního vzdělávacího holdingu COGNOS AG, lze v současné době studovat v bakalářském programu obory bankovní management (v češtině, angličtině a ruštině), oceňování majetku, ekonomika a management podniku (oba v češtině), v navazujícím magisterském programu pak se mohou studenti vzdělávat v oboru finance, a to v českém nebo anglickém jazyce. Více informací na www.bivs.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…