BRS se zabývala Analýzou pěti aspektů vyplývajících z události v Uherském Brodu či Dlouhodobým výhledem pro obranu 2030

24.03.2015 10:13

Ministr obrany informoval Bezpečnostní radu státu na jednání 23. března 2015 o plánovaném průjezdu amerických vojáků, dále se projednávala např. problematika neregulérních dokladů, aktuální situace na úseku muničních skladů a další.

BRS se zabývala Analýzou pěti aspektů vyplývajících z události v Uherském Brodu či Dlouhodobým výhledem pro obranu 2030
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální situací na úseku muničních skladů na území České republiky. Ministr vnitra informoval o probíhajících kontrolách skladů munice u subjektů, které s tímto materiálem nakládají. Předpokládá se, že tyto kontroly budou probíhat v řádu měsíců. V této souvislosti bylo konstatováno, že jsou plněny úkoly z usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 22. prosince 2014 č. 44, týkající se požadavku Pardubického kraje na zajištění bezpečnosti uskladnění materiálu v areálu muničních skladů v Květné.

Bezpečnostní rada státu se věnovala Koncepci rozvoje schopností Policie České republiky vyšetřovat informační kriminalitu, jejímž účelem je na základě analýzy současné situace v oblasti informační kriminality formulovat opatření k vytváření vhodných dlouhodobých podmínek pro práci policejního sboru v oblasti odhalování a postihování informační kriminality na území ČR. Vzhledem k tomu, že materiál obsahuje také požadavky na navýšení finančních prostředků Ministerstva vnitra, bylo jeho projednávání přerušeno s tím, že tyto požadavky budou součástí komplexního materiálu zabývajícího se koncepcí Policie ČR. Součástí tohoto materiálu, který by měl ministr vnitra předložit na přespříští schůzi Bezpečnostní rady státu by měly být také požadavky vycházející z Analýzy pěti aspektů vyplývajících z události v Uherském Brodu. Tato Analýza se věnuje komunikaci s městy a obcemi za krizových situací tohoto druhu, možnosti aktualizace krizových plánů, typových plánů a typových činností, otázce operačního rádia a dislokace zásahových a prvosledových jednotek Policie ČR, problematice výcviku a školení policistů a analýze procesu udělování zbrojních průkazů. U každého z těchto aspektů je, v návaznosti na analýzu současného stavu (včetně popisu jeho možných nedostatků), popsán stav žádoucí a následně jsou navržena opatření k jeho dosažení.

Bezpečnostní rada státu se zabývala návrhem Dlouhodobého výhledu pro obranu 2030, který představuje základní rámec pro naplňování politicko-vojenských ambicí ČR, dává zadání pro obranné plánování, zejména pro tvorbu pětiletých střednědobých plánů. Na základě analýzy trendů v bezpečnostním prostředí a předpokládaném charakteru možných budoucích operací s účastí ozbrojených sil ČR stanovuje základní směr pro rozvoj vojenských schopností a vytváří rámec pro Koncepci výstavby Armády ČR a další koncepční materiály. Materiál bude postoupen na schůzi vlády.

Dále se Bezpečnostní rada státu podrobně zabývala aktuální situací v záležitosti řešení smluvního vztahu Správy státních hmotných rezerv se společností VIKTORIA GRUPPE AG. Bylo konstatováno, že Česká republika bude za využití všech možností, včetně diplomatických, pokračovat ve snaze ochránit své zájmy.

Bezpečnostní rada státu dnes také udělila Cenu Jaroslava Jandy za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2015 – Středisku bezpečnostní politiky Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze za dlouholetou aktivní činnost v oblasti bezpečnostní a obranné politiky v rámci České republiky i na mezinárodní úrovni, včetně aktivní činnosti v bezpečnostní komunitě a brigádnímu generálovi Ing. Miloši Svobodovi za dlouholetý významný osobní podíl v oblasti požární prevence, civilní nouzové připravenosti a krizového řízení.

Bezpečnostní rada státu se dále zabývala materiálem Naplnění položky výdajů Prostředky na financování zapojení občanů České republiky do civilních struktur Evropské unie a dalších mezinárodních vládních organizací a do volebních pozorovatelských misí v kapitole Všeobecná pokladní správa v návrhu státního rozpočtu na rok 2016 a léta následující, který obsahuje návrh objemu finančních prostředků pro naplnění dané položky a informuje o civilních misích a o možnostech zapojení českých expertů v roce 2016, kdy se předpokládá vyslání cca 183 českých expertů do civilních struktur a operací, přičemž reálné vysílání a účast zástupců ČR v jednotlivých misích bude postupně dle aktuálního vývoje zpřesňována.

Dále Bezpečnostní rada státu projednala materiál Problematika neregulérních dokladů v České republice, který analyzuje dosavadní stav řešení problematiky (včetně podrobných statistických údajů), podává přehled zainteresovaných subjektů, gescí za jednotlivé typy dokladů a informačních systémů a následně doporučuje vytvoření centrálního pracoviště specializovaného na problematiku neregulérních dokladů a navrhuje vytvoření informačního systému, který by poskytoval komplexní informace o neplatných a neregulérních dokladech.

Na schůzi by rovněž předložena Informace o závěrech výročních zasedání mezinárodních kontrolních režimů nešíření zbraní hromadného ničení, konvenčních zbraní a položek dvojího použití v roce 2014. Materiál je předkládán pravidelně každoročně a stručně a přehledně charakterizuje problematiku činnosti mezinárodních kontrolních režimů za rok 2014 a podíl české strany na těchto jednáních. Materiál svým obsahem potvrzuje zahraničněpolitický a bezpečnostní význam mezinárodních kontrolních režimů a jeho účelem je posílit stávající rámec vnitrostátní implementace mezinárodních závazků v této oblasti.

Bezpečnostní rada státu schválila Zprávu o činnosti Bezpečnostní rady státu za rok 2014.

Pro informaci předloženy Zpráva o mezinárodním cvičení v oblasti kybernetické obrany NATO CYBER COALITION 2014, dále materiál Evropská rada 2015 – příprava pozice České republiky, Zpráva o činnosti Výboru pro obranné plánování za rok 2014, Výroční zpráva Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky za rok 2014, Zpráva o činnosti Výboru pro vnitřní bezpečnost a Informace o memorandu uzavřeném mezi Ministerstvem vnitra, Policejním prezidentem ČR, Generálním ředitelstvím HZS ČR a Českým svazem ledního hokeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…