Bezpečnostní komise Středočeského kraje projednala návrhy protipovodňových opatření

27.11.2013 14:39

Členové Komise pro bezpečnost a Integrovaný záchranný systém (IZS) Středočeského kraje si ve čtvrtek 21. listopadu 2013 prohlédli v rámci výjezdního zasedání Vodní dílo Orlík.

Bezpečnostní komise Středočeského kraje projednala návrhy protipovodňových opatření
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

 Přivítal je hrázný Pavel Melichar, který seznámil přítomné členy komise s historií výstavby přehrady. „Přehrada je složena z celkem 33 samostatných betonových bloků. Ty jsou navzájem spojeny gumovým těsněním z přírodního kaučuku. V případě vyšších srážek a předpokladu povodní je zpracován závazný postup manipulace s vodní hladinou, který je řízen z ústředního dispečinku. Ten vyhodnocuje spad srážek, přítoky do Vltavské kaskády a další faktory a na základě těchto údajů se pak rozhoduje o stanovení provozních režimů na jednotlivých stupních,“ vysvětlil hrázný Pavel Melichar.

Členy komise nejvíce zajímalo, jak je to s ukládáním sedimentů a možností regulace vody v případě povodní. Hrázný konstatoval, že ukládání sedimentů na vodním díle Orlík je zanedbatelné a o výrazném snížení hladiny a tím vytvoření rezervy v případě povodní se vede odborná debata. Nyní se zpracovává studie zahrnující přehodnocení zájmů k využití vodního díla. Následně si členové komise prohlédli celé vodní dílo Orlík včetně elektrárny a kontrolních a měřících stanovišť.

Po prohlídce pokračovalo jednání komise zprávou o povodních, která vycházela z informací jednotlivých obcí z rozšířených působností (ORP). Se zprávou členy komise seznámil Pavel Visinger z oddělení vodního hospodářství z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Středočeského kraje.

„Zpráva konstatovala, že některé ORP ještě svá hlášení o průběhu a následcích letošní povodně dopracovávají a aktualizují. Došlé návrhy bude posuzovat speciálně ustanovená komise odborníků, jejíž vznik inicioval hejtman Josef Řihák. Již nyní je jasné, že této zmíněné protipovodňové komisi například navrhneme zvýšit retenční prostor Orlické přehrady, provést revizi některých manipulačních řádů všech přehrad Vltavské kaskády, vybudovat další měrný profil pod Prahou v Dolánkách, vyčistit nánosy jak velkých, tak malých koryt a podobně,“ řekl Zdeněk Milata, předseda Komise pro bezpečnost a IZS Středočeského kraje.

Na závěr jednání krajské bezpečnostní komise byla diskuse na téma avizovaného navýšení počtu tabulkových míst policistů v ČR, které oznámil ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Z důvodu velkého nárůstu obyvatel Středočeského kraje (v letech 2010-2012 přibylo 28 751 Středočechů) komise doporučila, aby kraj usiloval o získání co nejvíce těchto míst. Tak aby byl zachován adekvátní počet policistů na plochu a obyvatele kraje. „Doporučení komise vítám a chci s představiteli Ministerstva vnitra ČR a Policie ČR o zvýšení počtu policistů ve středních Čechách jednat. Domnívám se, že pokud bude zvýšen počet policistů v ČR o tisícovku, měla by jich nejméně pětina přijít do středních Čech. Naše bezpečnostní situace je nesrovnatelně horší než některých jiných regionů – například v jižních Čechách či na Vysočině. Rovněž velmi pozitivně vnímám návrh na zvýšení retenční funkce přehrad Vltavské kaskády,“ řekl k doporučení komise hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne