Bezpečnostní rada státu jednala o Aktualizaci Obranné strategie ČR

24.01.2017 22:06

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice. Členové Bezpečnostní rady státu byli také informováni o aktuální situaci výskytu ptačí chřipky na území České republiky.

Bezpečnostní rada státu jednala o Aktualizaci Obranné strategie ČR
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Bezpečnostní rada státu projednala Aktualizaci Obranné strategie České republiky, která je základním strategickým dokumentem vymezujícím přístup vlády k zajišťování obrany České republiky. Cílem aktualizace je reflektovat současnou situaci, posílit transparentnost naplňování stanovených cílů a která klade důraz na udržování a rozvoj individuální i kolektivní schopnosti odolat ozbrojenému útoku v souladu s čl. 3 Severoatlantické smlouvy.

Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí Informaci o postupu realizace opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice, která shrnuje postup realizace opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice především z hlediska Úřadu pro civilní letectví, Řízení letového provozu ČR, s. p., a Letiště Praha, a. s., jako provozovatele Letiště Václava Havla Praha.

Bezpečnostní rada státu dále vzala na vědomí Informaci o stavu plnění úkolů uvedených ve Vyhodnocení cvičení orgánů krizového řízení BLANÍK 2013, jehož cílem bylo procvičit účinnost postupů v oblasti boje proti terorismu, zajišťování veřejného pořádku a ochrany civilního letectví před protiprávními činy a činnost orgánů krizového řízení při řešení typové situace Narušení zákonnosti velkého rozsahu.

Bezpečnostní rada státu souhlasila také se Zprávou o výsledcích podrobné analýzy současného stavu výuky všech bezpečnostních témat ve školách s návrhy dalšího postupu, která se zabývá problematikou optimálního začlenění výuky témat bezpečnosti (zejména základních pravidel chování při mimořádných událostech) do rámcových vzdělávacích programů mateřských, základních a středních škol i systémem přípravy budoucích pedagogů v oblasti bezpečnosti.

Bezpečnostní rada státu ustavila Komisi pro udělení Ceny Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2017, která je každoročně udělována kolektivům a jednotlivcům za významná díla v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky nebo za aktivní činnost v bezpečnostní komunitě, případně za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky a její osvěty.

Bezpečnostní rada státu schválila Plán práce Bezpečnostní rady státu na 1. pololetí 2017 s výhledem na 2. pololetí 2017.

Bezpečnostní rada státu také zahájila projednávání materiálu Bezpilotní letecké prostředky (drony), regulace provozu a ochrana před jejich zneužitím, který vyhodnocuje možnosti využívání bezpilotních leteckých prostředků (dronů) pro plnění úkolů Policie České republiky a současně definuje bezpečnostní rizika spojena s jejich používáním.

Na program Bezpečnostní rady státu byly mimo jiné předloženy Informace o zahájení činnosti Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, Zahraniční bojovníci – informace o aktivitách a opatřeních České republiky a Informace o průběhu a výsledcích jednání delegace České republiky vedené předsedou vlády na zasedání Evropské rady dne 15. prosince 2016 v Bruselu – problematika vnější bezpečnosti a obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…