Bezpečnostní rada státu jednala o Aktualizaci Obranné strategie ČR

24.01.2017 22:06

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice. Členové Bezpečnostní rady státu byli také informováni o aktuální situaci výskytu ptačí chřipky na území České republiky.

Bezpečnostní rada státu jednala o Aktualizaci Obranné strategie ČR
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Bezpečnostní rada státu projednala Aktualizaci Obranné strategie České republiky, která je základním strategickým dokumentem vymezujícím přístup vlády k zajišťování obrany České republiky. Cílem aktualizace je reflektovat současnou situaci, posílit transparentnost naplňování stanovených cílů a která klade důraz na udržování a rozvoj individuální i kolektivní schopnosti odolat ozbrojenému útoku v souladu s čl. 3 Severoatlantické smlouvy.

Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí Informaci o postupu realizace opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice, která shrnuje postup realizace opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice především z hlediska Úřadu pro civilní letectví, Řízení letového provozu ČR, s. p., a Letiště Praha, a. s., jako provozovatele Letiště Václava Havla Praha.

Bezpečnostní rada státu dále vzala na vědomí Informaci o stavu plnění úkolů uvedených ve Vyhodnocení cvičení orgánů krizového řízení BLANÍK 2013, jehož cílem bylo procvičit účinnost postupů v oblasti boje proti terorismu, zajišťování veřejného pořádku a ochrany civilního letectví před protiprávními činy a činnost orgánů krizového řízení při řešení typové situace Narušení zákonnosti velkého rozsahu.

Bezpečnostní rada státu souhlasila také se Zprávou o výsledcích podrobné analýzy současného stavu výuky všech bezpečnostních témat ve školách s návrhy dalšího postupu, která se zabývá problematikou optimálního začlenění výuky témat bezpečnosti (zejména základních pravidel chování při mimořádných událostech) do rámcových vzdělávacích programů mateřských, základních a středních škol i systémem přípravy budoucích pedagogů v oblasti bezpečnosti.

Bezpečnostní rada státu ustavila Komisi pro udělení Ceny Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2017, která je každoročně udělována kolektivům a jednotlivcům za významná díla v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky nebo za aktivní činnost v bezpečnostní komunitě, případně za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky a její osvěty.

Bezpečnostní rada státu schválila Plán práce Bezpečnostní rady státu na 1. pololetí 2017 s výhledem na 2. pololetí 2017.

Bezpečnostní rada státu také zahájila projednávání materiálu Bezpilotní letecké prostředky (drony), regulace provozu a ochrana před jejich zneužitím, který vyhodnocuje možnosti využívání bezpilotních leteckých prostředků (dronů) pro plnění úkolů Policie České republiky a současně definuje bezpečnostní rizika spojena s jejich používáním.

Na program Bezpečnostní rady státu byly mimo jiné předloženy Informace o zahájení činnosti Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, Zahraniční bojovníci – informace o aktivitách a opatřeních České republiky a Informace o průběhu a výsledcích jednání delegace České republiky vedené předsedou vlády na zasedání Evropské rady dne 15. prosince 2016 v Bruselu – problematika vnější bezpečnosti a obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…