Bezpečnostní standardy dodávek plynu se zpřísňují – výsledek vynikající spolupráce ERÚ a MPO

20.10.2015 16:30

Obchodníci s plynem budou muset od příští topné sezóny zvýšit objem minimálního množství plynu, který mají mít k dispozici pro případ jakékoliv krizové situace v zásobování českých chráněných zákazníků.

Bezpečnostní standardy dodávek plynu se zpřísňují – výsledek vynikající spolupráce ERÚ a MPO
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Obchodníci budou muset mít od nové topné sezony k dispozici 30 % plynu, na jehož dodávky mají uzavřeny smlouvy. Zároveň se zpřísní a zpřesní vykazování toho, jak mají obchodníci tyto zásoby uloženy. Uvedl to dnes Energetický regulační úřad (ERÚ) v souvislosti s novelou vyhlášky č. 344/2012, na níž úřad intenzivně spolupracoval s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

„Chtěli jsme podmínky zpřísnit tak, aby i v případě dlouhodobějšího výpadku dodávek nebyli chránění čeští zákazníci ohroženi. Zároveň jsme chtěli mít jistotu, že deklarované zásoby plynu mají obchodníci skutečně fyzicky v dosahu tak, aby s nimi své zákazníky v případě nutnosti mohli zásobovat. Jsem ráda, že ministerstvo většinu našich návrhů do novely vyhlášky zakomponovalo. Díky vynikající spolupráci s MPO se podařilo zvýšit bezpečnost dodávek plynu pro domácnosti,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Na konci září 2015 byly zásobníky v ČR naplněny cca na 93 % své kapacity. Celková kapacita zásobníků v ČR představuje cca 3 mld. m3 plynu, což představuje téměř 40 % roční spotřeby plynu v ČR a okolo 55 % spotřeby plynu v topné sezóně v ČR.

Bezpečnostní standard dodávek plynu (BSD) je mechanismus, který má zajistit tzv. chráněným zákazníkům bezpečné dodávky plynu od jednotlivých obchodníků, a to v požadovaném množství. Mezi chráněné zákazníky patří zejména domácnosti, zdravotní a sociální zařízení, potravinářské provozy atd. Pro tyto vybrané skupiny zákazníků jsou obchodníci povinni zajistit část BSD uskladněním plynu v zásobnících. Tento způsob zajištění by měl zaručit bezpečné dodávky především v zimním období, tj. v topné sezonně, a zamezit výpadkům dodávek v případě například přerušení zásobování z tranzitních zemí.

Povinnost zajistit BSD je dána přímo nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 944/2010, o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu. Toto nařízení je následně implementováno prostřednictvím energetického zákona (č. 458/2000 Sb.) do české legislativy. Způsoby zajištění BSD, jeho stanovení a další související náležitosti jsou uvedeny ve vyhlášce č. 344/2012 Sb., o stavu nouze v plynárenství a o způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu, v platném znění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…