ČD: Preventivní vlak zamíří do Zlínského kraje

03.05.2016 11:16

Železnice je synonymem bezpečného cestování za předpokladu dodržení základních pravidel bezpečného chování. Neúprosné statistiky nehod jsou silným impulzem pro České dráhy pokračovat i letos ve svých aktivitách v oblasti prevence na železnici a zvyšovat úroveň respektu k jasně daným pravidlům na dráze.

ČD: Preventivní vlak zamíří do Zlínského kraje
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Národní dopravce odstartoval minulý týden spolu s partnery Správou železniční dopravní cesty, Policií ČR a ČD Cargo čtrnáctý ročník úspěšného projektu Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ na severní Moravě. Ve středu a čtvrtek 4. a 5. května nabídne netradiční projekci filmu „To nedáš!“, diskuzi s vyšetřovateli nebo nácvik první pomoci ve Zlínském kraji, přímo na otrokovickém nádraží.

Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících velmi osvědčila. „Preventivní vlak je jedním z nejvýznamnějších projektů v rámci společenské odpovědnosti národního dopravce. Loňský rok byl bohužel poznamenán železničním neštěstím ve Studénce, které způsobil svým bezohledným chováním řidič nákladního auta. Studentům proto ukážeme následky nevhodného chování řidičů i chodců, přímo z prostředí jejich kraje i města,“ uvádí Michal Štěpán, člen Představenstva Českých drah a doplňuje: „Dobře víme, že většina dospělých nemá ráda mentorování, postřehy svých potomků však přijmou, zamyslí se a změní své návyky. Proto věřím, že prostřednictvím dětí můžeme apelovat na jejich rodiče, a tím dáme celému projektu přidanou hodnotu.“

„Během loňského roku se stala železnice díky zbytečné nepozornosti nebo nerespektování základních bezpečnostních pravidel bohužel opět místem několika tragických událostí. Stejně jako v minulých letech jdou tyto události v drtivé většině na vrub účastníků silničního provozu a chodců. Proto se ukazuje jako nezbytné pokračovat i nadále v podobných projektech jako je právě Preventivní vlak. Konfrontovat děti s reálnými vyšetřovateli a konkrétními případy nehod, je stále jedna z nejúčinnějších metod prevence,“ uvedl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Pavel Surý.

Preventivní vlak vypravují České dráhy a Správa železniční dopravní cesty společně s dalšími partnery.

 
Loga parnerů Preventivního vlaku

Co návštěvníky v Preventivním vlaku čeká?

Prvním vagónem je speciální kinovůz určený k projekci letos zcela nového filmu. Hraný dokument s názvem To nedáš! seznamuje veřejnost se základními pravidly bezpečnosti na železnici a v jejím okolí, informuje o rizikovém chování a upozorňuje na jeho možné fatální důsledky. Snímek je velmi emotivní a působivý, protože jednotlivé příběhy vycházejí z reálných mimořádných událostí na železnici. Motivací k vytvoření filmu To nedáš! byly především šokující statistiky železničních nehod.

Ve druhém konferenčním vozu návštěvníci diskutují s odborníky, kteří se nehodami na železnici zabývají. Setkají se s vyšetřovateli Správy železniční dopravní cesty a Policie ČR. Vůz je vybaven moderní technikou, a tak nezůstane jenom u pouhých slov.

Na třetím stanovišti čeká na studenty hasičský vůz a hasiči SŽDC, kteří předvedou ukázky své práce. Nebude se jen mluvit o teorii, ale žáci a studenti si první pomoc vyzkouší. Čeká je věrohodná simulace záchrany lidského života. Účastníkům se budou věnovat drážní hasiči, kteří mají mnohaleté zkušenosti se zásahy při železničních nehodách.

Projekce se konají na uvedených nádražích vždy od 8:15 do 14:15 hod. Délka cyklu pro jednu skupinu je přibližně 110 – 120 minut. Studenti a žáci do Preventivního vlaku přicházejí po předchozím objednání. Vstup je zdarma, veškeré náklady na tuto preventivní akci nesou organizátoři projektu.

 
Preventivní vlak 2016

Trasa Preventivního vlaku v roce 2016. Světle šedě jsou vyznačena místa, která vlak navštívil v předešlých letech.

 
Vývoj střetů vlaku s osobami v České republice

Vývoj počtu střetů vlaku s osobami v České republice.

 
Vývoj střetů vlaku s osobami ve Zlínském kraji

Vývoj počtu střetů vlaku s osobami ve Zlínském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…