Novinky v tarifu Českých drah od 10. prosince

11.12.2023 19:10 | Tisková zpráva

Se začátkem platnosti nového jízdního řádu od 10. prosince 2023 přichází České dráhy s několika novinkami oblasti tarifu a odbavení. Patrně nejzajímavější změnou pro cestující je možnost pořízení bezplatných místenek k jízdenkám na vlaky ČD překračující hranice České republiky, a to v online odbavovacích kanálech a kdykoliv před odjezdem.

Novinky v tarifu Českých drah od 10. prosince
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Zvyšuje se také komfort při nákupu jízdních dokladů u vlaků z Maďarska. Cestující si mohou vybrat místo z rezervačního plánu nově i ve směru do České republiky. Díky této změně jsou rezervační plány dostupné pro všechny spoje z Břeclavi a Brna do Prahy.

Od nového jízdního řádu 2023/2024 dochází k významné změně při nákupu mezinárodních jízdenek v online odbavovacích kanálech ČD, tj. v e-shopu ČD a v aplikaci Můj vlak. Cena za rezervaci místa k sezení v mezinárodní přepravě pro vlaky překračující státní hranici České republiky je v případě pořízení rezervace místa k sezení současně s mezinárodní jízdenkou nově 0 Kč, a to kdykoliv před odjezdem vlaku. Dosud to platilo jen v případě nákupu jízdenek online minimálně 14 dní před cestou. Nabídka platí pro vlaky a oddíly bez povinné rezervace. U Včasných jízdenek Evropa je místenka podobně jako u vnitrostátních Vázaných jízdenek automaticky připojena k jízdence v nákupním košíku. U Flexi jízdenek, které cestující může v době platnosti využít v libovolném vlaku na zvolené trase, má zákazník možnost si bezplatnou místenku k jízdence aktivně připojit.

„Díky této změně si cestující pořídí kompletní jízdní doklad včetně rezervací a budou tak mít garantované místo k sezení. Uvědomujeme si, že při mezinárodních cestách na delší vzdálenosti je tento aspekt pro cestující obzvlášť důležitý,“ vysvětluje Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah, a doplňuje: „Online prostředí nám navíc dává možnost jednodušeji komunikovat s cestujícími, což je důležité zejména v případech, kdy dojde k neočekávaným změnám v jízdním řádu nebo v řazení vlaků.“

Zvýšení komfortu odbavení nabízí ČD také v případě cestování vlaky výchozími z Maďarska. Při nákupu jízdenek na vlaky EC Metropolitan a Hungaria si cestující nově mohou zobrazit rezervační plánky vlaku a vybrat si místo k sezení podle svého přání. Vlaky EC z Budapešti odbavuje rezervační systém maďarského dopravce MÁV, který dosud zobrazení plánků v odbavovacích kanálech Českých drah neumožňoval. Význam to bude mít i pro cestující ve vnitrostátním úseku mezi Břeclaví, Brnem, Pardubicemi a Prahou. Plány jednotlivých vozů tak jsou k dispozici na této trase nejen v railjetech z Rakouska, ale nově právě i ve vlacích Metropolitan z Maďarska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…