ČD Šumava Bus i letos propojí vlaky a autobusy v atraktivních částech Šumavy

08.06.2016 10:15

Sedm autobusových linek nabídnou letos České dráhy v rámci ČD Šumava Bus. Autobusy do atraktivní části Šumavy budou jezdit po oba prázdninové měsíce vždy o sobotách a nedělích, některé z nich i denně.

ČD Šumava Bus i letos propojí vlaky a autobusy v atraktivních částech Šumavy
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Od 1. července až do 31. srpna v návaznosti  na vlakové spoje je možné cestovat až na Třístoličník nebo na Svatý Tomáš. Spoje jsou propojené i se systémem Zelených autobusů Národního parku Šumava. Jízdenky na spoje ČD Bus Šumava lze zakoupit v jakékoli pokladně ČD či ve vlaku ČD.

„Novinka v podobě ČD busů se v loňském roce osvědčila, cestující uvítali provázanost vlaků a autobusů i možnost dojet veřejnou dopravou do turisticky atraktivní oblastí Šumavy. Letos přidáváme linku Strakonice – Kvilda. Autobusy ve Strakonicích navazují na rychlíky od Plzně a Českých Budějovic, na Kvildu přijedou před odjezdem zelených autobusů národního parku. Autobusy nově propojí dvě místa v Jihočeském kraji zapsaná na seznamu UNESCO. Upravená linka spojí Český Krumlov a Holašovice. Zdokonalili jsme i komunikaci mezi dispečery a doprovodem vlaků, také autobusy jsou vybavené GPS,“ uvedl Jiří Kafka, ředitel regionálního obchodního centra Českých drah v Českých Budějovicích a doplnil: „Ve spolupráci s našimi bavorskými a rakouskými kolegy nabízíme také možnost cestování za naše hranice, a to za velmi výhodné ceny.“

Přehled linek zařazených do systému ČD Šumava Bus

Strakonice – Kvilda a zpět – nová linka, navazuje na rychlíky od Plzně a Českých Budějovic a na Zelené autobusy Národního parku Šumava směr Bučina
Nové Údolí – Třístoličník a zpět - dopraví cestující na vyhledávaný vrchol Třístoličník na hlavním šumavském hřebenu.

Lenora – Kvilda a zpět – podařilo se navázat železniční dopravu ČD na systém tzv. Zelených autobusů Národního parku Šumava. Z ČD Busu Šumava lze na Kvildě přestoupit do spojů ve směru na Horskou Kvildu, Srní, Prášily, Železnou Rudu a hlavně na Bučinu, kde je možnost dalších vazeb směrem do Bavorska.

Lipno nad Vltavou – Svatý Tomáš a zpět – autobusy dovezou zájemce do obtížně dostupné oblasti na pravém břehu Lipenského jezera, autobusy budou vyjíždět z obce Lipno nad Vltavou, budou navázány v železniční stanici Lipno na vlaky od Vyššího Brodu a s možností rychlého spojení do Českých Budějovic a Lince. Linka vede přes Přední Výtoň a Frýdavu. Konečná zastávka Svatý Tomáš je východiskem pro výlety na zříceninu hradu Vítkův kámen a na Schwarzenberský kanál u Ježové.

Černá v Pošumaví – Lipno nad Vltavou a zpět – linka nabídne dlouhodobě požadovanou návaznost mezi Lipnem nad Vltavou a vlaky ČD v Černé v Pošumaví. Obslouží i další turistickou destinaci ve Frymburku, s možností použití přívozu do Frýdavy. V Černé v Pošumaví bude zajištěna návaznost na vlaky ve směru Nová Pec a Nové Údolí, s možností přestupů na autobusy do Bavorska, či na autobusy Národního parku Šumava. Linka bude v provozu denně.

Český Krumlov – Kleť lanovka – Holašovice a zpět – spojí dvě místa v Jihočeském kraji zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO: Český Krumlov a Holašovice. Zároveň zajíždí k lanové dráze na Kleť.

Černá v Pošumaví – Aigen (Drkolná) – Linec a zpět – linka umožní návaznost v Aigenu na vlaky do Lince. Vznikne tak jedinečná možnost vydat se např. z lipenských kempů na jednodenní výlet k Dunaji.

Na projektu ČD Bus Šumava spolupracují České dráhy s Národním parkem Šumava, rakouskými drahami OBB a bavorskou železnicí Ilztalbahn. Podařilo se vytvořit dopravní systém, který zahrnuje vlakové i autobusové linky v celé oblasti Šumavy bez ohledu na státní hranici. Lze cestovat na jednu jízdenku, kterou si cestující koupí v jakémkoli vlaku ČD či v osobní pokladně. Cestující, kteří si zakoupí některou z jízdenek partnerů (např. NP-Ticket Národního parku Šumava, Donau-Moldau-Ticket Ilztalbahn), rovněž můžou využívat vlaky Českých drah.

"Nás velmi těší úzká spolupráce s Českými drahami, která se neustále rozvíjí hlavně ku prospěchu návštěvníkům. Letošní rok je ve znamení několika novinek. Prodloužili jsme páteřní linku, která vedla z Železné Rudy na Kvildu. Nově začíná na Hojsově Stráži a končí na Churáňově. Druhou zásadní novinkou je prodloužení doby provozu. Zelené autobusy začínají jezdit každý den od pondělí 13. června až do neděle 18. září," říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…