ČEZ: Biomasa drží tempo a zásobí elektřinou 70 tisíc domácností

31.07.2014 14:27

Téměř 120 milionů kWh ekologické elektřiny vyprodukovaly v prvním pololetí roku 2014 výrobny Skupiny ČEZ v České republice, které spalují nebo spoluspalují biomasu. Navzdory zpřísněné legislativě se tak podařilo udržet loňské tempo výroby. Vyrobené množství elektřiny by za stejné období pokrylo spotřebu 70 tisíc českých domácností.

ČEZ: Biomasa drží tempo a zásobí elektřinou 70 tisíc domácností
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výroba elektřiny z biomasy v domácích elektrárnách a teplárnách ČEZ, a. s., a dalších členů Skupiny ČEZ v ČR činila v prvním pololetí 119,6 milionu kWh. Vyrobené množství elektřiny by za stejné období pokrylo spotřebu 70 tisíc českých domácností. Drtivou většinu spalované biomasy tvořila také v letošním prvním pololetí dřevní štěpka.

„I navzdory zpřísňující se legislativě se podařilo udržet tempo produkce ze stejného období loňského roku,“ zdůrazňuje pozitivní vývoj Petr Kreissl, ředitel Organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová, Trmice. V prvních šesti měsících roku 2013 vyrobily provozy Skupiny ČEZ z biomasy 120,8 milionu kWh elektřiny.

Lídrem spalování biomasy ve Skupině ČEZ zůstává Elektrárna Hodonín, která disponuje pro tyto účely nejkvalitnějším zázemím. Jeho úroveň je od letošního roku možné posoudit díky virtuální prohlídce elektrárny http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-hodonin/. Vedle analytické laboratoře patří k základním prvkům moderního provozu v Hodoníně třídič biomasy a především unikátní vzorkovač biomasy na spotřebě vyvinutý ve spolupráci útvaru výzkumu a vývoje společnosti ČEZ, a. s., výrobních specialistů hodonínské elektrárny a firmy ORGREZ Brno. „Hodonínská elektrárna současně ročně produkuje 550 TJ tepla, z toho 350 TJ pochází z biomasy,“ uvedl Antonín Svěrák, expert řízení aktiv klasických elektráren ČEZ, a. s. Provoz je také evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla. I v loňském roce ho totiž dodala do slovenského města Holíč zhruba 90 000 GJ.

Více o spalování biomasy v rámci Skupiny ČEZ najdete na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/biomasa/elektrarny-cez-spalujici-biomasu.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…