ČEZ: Dohoda s Albánií potvrzena

18.10.2014 20:16

Na půdě Sekretariátu energetického společenství ve Vídni si strany vzájemně potvrdily splnění všech odkládacích podmínek, čímž vstoupila v účinnost dohoda o narovnání uzavřená mezi společnostmi Skupiny ČEZ a Albánií v červnu tohoto roku. Podle ní ČEZ získá celkem 100 milionu EUR, tedy částku obdobnou počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti.

ČEZ: Dohoda s Albánií potvrzena
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Jsem rád, že jsme dokázali dohodu dotáhnout do konce, že strany řádně splnily smluvené odkládací podmínky. Nyní nic nebrání tomu, aby nám začala být částka převáděna na účet,“ uvádí Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Podle uzavřené dohody obdrží Skupina ČEZ za úhradu pohledávek a převod podílu v distribuční společnosti kompenzaci 85 milionů EUR, dalších 15 milionů EUR již společnost obdržela. Částka bude vyplácena do roku 2018 v ročních splátkách, které jsou kryty garancí renomované evropské banky. Dnem nabytí účinnosti dohody byl převeden i 76% podíl společnosti ČEZ v distribuční společnosti zpět na albánský stát.

„Díky sjednané dohodě budeme moci se získanými finančními prostředky disponovat výrazně dříve, aniž bychom museli čekat řadu let na výsledky arbitráže,“ doplňuje Beneš. V návaznosti na účinnost dohody bude ukončena i arbitráž vedená proti Albánii, kterou zahájil ČEZ v květnu minulého roku kvůli neochráněné investici do distribuční společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…