ČEZ: Historicky nejvyššího výkonu Jaderné elektrárny Dukovany dosáhli energetici na 3. bloku

11.04.2024 11:56 | Tisková zpráva

Dukovanský třetí blok včera večer poprvé v historii dosáhl tepelného výkon 1475 MWt, což je o 2,3 % víc než doposud a při optimálních klimatických podmínkách odpovídá výkonu 511 MWe.

ČEZ: Historicky nejvyššího výkonu Jaderné elektrárny Dukovany dosáhli energetici na 3. bloku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Navýšení, kterého energetici bezpečně dosáhli bez jakéhokoliv navýšení spotřeby paliva a či emisí, odpovídá například trojnásobku výkonu vodní elektrárny na patě Brněnské přehrady. Roční výroba Jaderné elektrárny Dukovany by měla po úpravách na všech blocích vzrůst příští rok o cca 300 000 MWh.

Po spuštění v letech 1985 až 1987 odpovídal výkon bloků Jaderné elektrárny Dukovany jejich původnímu označení - VVER 440, tedy 440 MWe. Přesně před patnácti lety se podařilo energetikům prostřednictvím modernizací a využitím rezerv zvýšit instalovaný výkon každého z nich na 4 x 500 MWe. Podobný proces proběhl i v Temelíně, kde výkon obou bloků vzrostl z 981 MWe na současných 1086. MWe.

„Modernizacemi našich jaderných elektráren se nám obrazně podařilo vybudovat velkou uhelnou elektrárnu či menší jaderný blok. A aktuální zvýšení výkonu v Dukovanech odpovídá tomuto trendu. Samozřejmě, naprostou prioritou je bezpečnost, nikdy bychom nepřistoupili k takovému kroku bez potvrzení bezpečnostních parametrů,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

Zvýšení výkonu 3. reaktorového bloku JE Dukovany předcházely několikaleté přípravy spočívající v detailních propočtech a analýzách bezpečnostních parametrů a modernizaci technologických i bezpečnostních systémů. Pro provoz na zvýšeném výkonu je využíván stávající typ paliva. Zvýšení výkonu znamená větší tepelný výkonu reaktoru. Teplota vody na výstupu z reaktoru vzrostla o cca 2 °C z 298,4 na 300,4 °C.

„Zdánlivě malé změny parametrů nám přinesou stovky tisíc megawatt elektřiny ročně. Příprava na provoz se zvýšeným výkonem vyžadovala potvrzení bezpečnostních analýz, ale nebyly nutné žádné rozsáhlé investice. Celý projekt naplňuje zadání bezpečně provozovat všechny naše jaderné bloky nejméně 60 let,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Příprava technologie v plné míře odstartovala v roce 2020 v rámci tzv. programu Využití potenciálu JE Dukovany. Jeho součástí byl také projekt šestnácti měsíční cyklus, který od roku 2023 zajistil přechod z jedenáctiměsíčního palivového cyklu na šestnácti měsíční a zavedení paliva nové generace umožňující efektivnější využití energie v palivu.

„Ještě letos chceme zvýšit výkon na nový standard v rámci odstávek druhého a na konci roku i prvního výrobního bloku. Projekt bychom chtěli dokončit příští rok a pokud úspěšně projdeme všemi testy, chtěli bychom od příštího roku zvýšit výrobu o přibližně 300 tisíc megawatt. Ale čeká nás ještě řada hodnocení,“ dodává ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín.

Aktuálně jsou v provozu všechny bloky Jaderné elektrárny Dukovany a druhý blok Jaderné elektrárny Temelín. Druhý temelínský blok prochází plánovanou odstávkou, spojenou s výměnou paliva a řadou investičních akcí.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 3 904 458 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…