ČEZ: Po loňském zlatu Štěpána Šimsy přivezl další nadaný matematik na sever Čech stříbro

31.07.2014 9:20

Stříbrnou medaili si domů přivezl z letošní Mezinárodní matematické olympiády v jihoafrickém Kapském Městě student českolipského gymnázia Tomáš Novotný.

ČEZ: Po loňském zlatu Štěpána Šimsy přivezl další nadaný matematik na sever Čech stříbro
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Spolu s ním si tam lámalo hlavu nad matematickými úlohami dalších pět českých středoškoláků. Že jsou všichni opravdu nadaní, dokazuje i stejný počet bronzových medailí. Aby každý člen české reprezentace odjížděl z olympiády s nějakým drahým kovem na krku, se naposledy podařilo před šestnácti lety.  Studenti se do mezinárodního kola museli probojovat přes několik úrovní. Poslední celostátní kolo, jehož generálním partnerem byla Skupina ČEZ, se konalo v Ostravě. 

Mezinárodní matematická olympiáda je nejstarší soutěží svého druhu na světě. Letos proběhl již její 55. ročník, přičemž se ho zúčastnilo 560 soutěžících ze 101 zemí světa. Českou republiku zastupovalo šest studentů středních škol, kteří se do Kapského Města probojovali z národního kola olympiády. Mezi celosvětovou konkurencí obsadili 32. místo, což je nejlepší umístění České republiky v posledních letech. Medaile přitom získalo všech šest členů reprezentace. Nejlépe se dařilo stříbrnému Tomášovi Novotnému z Gymnázia Česká Lípa.

Reprezentanti ČR v Kapském Městě. Zleva: Pavel Turek, Radovan Švarc, Filip Bialas, Tomáš Novotný, Viktor Němeček, Martin Hora.

„Letošní olympiáda byla podobně náročná jako ty v minulých letech, možná spíš o trochu lehčí. Úlohy byly snadné i těžké, o stříbrné nebo bronzové medaili pravděpodobně rozhodoval nejtěžší pátý příklad,“ říká Tomáš a dodává, „byl to pro mě skvělý zážitek, porovnat se se studenty z celého světa a reprezentovat Českou republiku. A pocit, když si jdete s vlajkou v ruce pro medaili před téměř 700 lidmi, je zkrátka nezapomenutelný.“

Z drahého kovu se radovali také středoškoláci Filip Bialas (Gymnázium Opatov, Praha 4), Martin Hora (Gymnázium Plzeň), Viktor Němeček (Gymnázium Jihlava), Radovan Švarc (Gymnázium Česká Třebová) a Pavel Turek (Gymnázium Olomouc - Hejčín), kteří získali bronzové medaile. Se 124 body se Česká republika umístila v první třetině z celkového počtu 101 zemí. První místo obsadili studenti z Číny, kteří získali 201 bodů. Na druhém místě skončily USA a bronz si odvezli studenti Tchaj-wanu.

„Jsme velice rádi, že se studentům v oblasti matematiky daří. Snažíme se podporovat jejich zájem, protože mají předpoklady ke studiu technických oborů, jejichž absolventy rádi uvítáme v řadách našich zaměstnanců,“ uvedl Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ. S výsledky celého družstva je spokojený i jeho vedoucí, docent Jaromír Šimša z Masarykovy univerzity v Brně: „Nepřivezli jsme sice zlato jako v loňském roce, zato jsme získali více medailí a každý z chlapců se může pochlubit oceněním. Navíc obsazení 32. příčky je největším úspěchem českého týmu za posledních 10 let.“

Loňské zlato přitom v Kolumbii s 31 body získal Štěpán Šimsa z Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích. Další tři čeští matematici odletěli domů s bronzem a dva s čestným uznáním za alespoň jednu bezchybně vyřešenou úlohu.

Skupina ČEZ podporuje Jednotu českých matematiků a fyziků a její soutěže dlouhodobě. V roce 2010 s organizátory matematických a fyzikálních olympiád uzavřela dohodu o pětiletém partnerství. To představuje především finanční podporu, která umožní kvalitnější organizaci soutěže, všeobecnou podporu koordinátorů a dosažení větší motivace soutěžících. Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…