ČEZ: Přírodní vědy a základy techniky hrou aneb jak žákům zpříjemnit konec prázdnin

30.08.2013 19:33

Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola ve Frýdku-Místku připravila pro žáky základních škol prázdninové motivační soustředění v Beskydech. Během uplynulého týdne děti poznávaly svět energie, seznamovaly se s moderními technologiemi, fyzikálními experimenty i zajímavostmi regionu. Navštívili například přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně a setkali se s Michaelem Londesboroughem, známým popularizátorem vědy. Partnerem školy je Skupina ČEZ.

ČEZ: Přírodní vědy a základy techniky hrou aneb jak žákům zpříjemnit konec prázdnin
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Spolupráce s energetiky si velmi vážím. Nejenže podpořili prázdninové soustředění, ale stojí při nás i v jiných oblastech. Naši studenti získávají v elektrárenských provozech zkušenosti například během exkurzí, seminářů a odborných stáží,“ hodnotí ředitel školy ve Frýdku-Místku, Martin Tobiáš.

Nadchnout žáky pro techniku umí Michael Londesborough z ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR.  V Beskydech přednášel, jak v přírodě poznávat fyzikální zákony, porovnal, jak se žije s technologiemi a jak bez nich a vtipně vysvětlil, proč má smysl studovat technické obory. „Rád podporuji jakoukoli vědeckou činnost, inovace a nápady posunují dopředu každou společnost. Když pracuji s mladými lidmi, snažím se jim ukázat, jak je fyzika zábavná. V mých přednáškách nesmí chybět nadšení a šťáva,“ usmívá se Michael.

Děti zábavnou formou poznávaly nejen přírodní a technické zajímavosti, ale také krásy Moravskoslezského kraje. V programu například nechyběla návštěva technického muzea v Kopřivnici, hradu Hukvaldy, přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně nebo lanového centra Ráztoka.

„Žákům a studentům se snažíme technické předměty co nejvíc zpřístupnit. Například program Svět energie nabízí studijní materiály pro všechny typy škol. Pro učitele připravujeme semináře, kde se dozvídají, jak fyziku a matematiku učit poutavěji. Podobné aktivity našich partnerských škol vítáme mimo jiné proto, že pomáhají zvýšit zájem dětí o techniku, což je i naším dlouhodobým cílem,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Náborová specialistka Martina Sýkorová doplňuje: „Frýdecko-Místecká průmyslovka se do našich aktivit zapojuje pravidelně, její studenti patří k častým návštěvníkům informačních center, elektráren a provozů ČEZ. To mě samozřejmě těší, protože se potýkáme s nedostatkem technických odborníků. Díky školám jako je tato můžeme do budoucna počítat se skvělými zaměstnanci.“

Více informací na www.kdejinde.cz nebo na http://www.facebook.com/PracevCEZu

Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola ve Frýdku-Místku již více než 50 let připravuje mládež pro výkon žádaných technických činností a rovněž k vysokoškolskému studiu technického směru. Vzdělávací nabídka školy vychází z průmyslových tradic moravskoslezského regionu a také z potřeb zaměstnavatelů.

Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…