ČEZ: „Tunely“ propojující Temelín s Vltavou prošly rekonstrukcí

02.06.2017 10:23

Rozsáhlou rekonstrukcí prošla dvě klíčová potrubí, která propojují Jadernou elektrárnu Temelín s Vltavou. Během ní energetici kontrolovali a upravovali plochu o velikosti 60 tisíc metrů čtverečních.

ČEZ: „Tunely“ propojující Temelín s Vltavou prošly rekonstrukcí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Práce na potrubí, kterým by bez problému prošel člověk menšího vzrůstu, trvaly tři roky a společnost ČEZ do celkové rekonstrukce investovala přibližně 235 miliónů korun.

Pro jihočeskou jadernou elektrárnu jsou dva téměř šest kilometrů dlouhé přivaděče klíčové. Do Temelína totiž přivádí vodu, která je důležitá pro provoz elektrárny. „Voda je pro jadernou elektrárnu stejně důležitá jako pro člověka. Pro spolehlivý a bezpečný provoz musíme mít zařízení pro dodávky vody dlouhodobě ve velmi dobrém stavu. A to nám zajistí i speciální nátěr,“ vysvětlil investici ředitel elektrárny Temelín Bohdan Zronek.

Aby mohli technici rekonstrukci provést, museli po celé trase postupně vybodovat dvacet speciálních vstupů. Ty byly od sebe vzdáleny přibližně 300 metrů. Hlavní práce probíhaly přímo uvnitř potrubí, které se nachází minimálně jeden a půl metru pod zemí.

Nejprve museli potrubí vyčistit a odstranit korozní úsady. „Z každého 300metrového úseku to dělalo 15 tun usazeného materiálu. Dělali jsme to pomocí vody stříkající pod velkým tlakem. Následovala kontrola stavu, případné opravy a další čištění. Teprve pak jsme mohli nastříkat tři ochranné vrstvy, kdy vrchní obsahuje speciální skelné čočky pro dosažení vysoké odolnosti,“ popsal jednotlivé kroky Aleš Hadrávek, ředitel úseku Projekty jaderných elektráren Škoda Praha Invest.

Nová ochranná vrstva byla nanesena na vnitřní povrch potrubí o celkové ploše tři hektary. „Za oba přívodní řady to znamenalo, postarat se o plochu, která odpovídá šesti českobudějovickým náměstím,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Podle energetiků je životnost nového nátěru až padesát let. Aktuálně dokončili závěrečné kontroly. V příštím týdnu se potrubí uzavře a už v něm bude proudit pouze voda. Jednou za tři roky pak budou probíhat pravidelné kontroly.

Vltavská voda je z nádrže Hněvkovice na elektrárnu Temelín čerpána dvěma potrubními trasami o průměru 1,6 metru. Každou vteřinu přivaděčem protečou přibližně 2,5 m3 vody. Přitom musí překonat výškový rozdíl 130 metrů. Právě umístění v nadmořské výšce 510 metrů chrání elektrárnu před velkou vodou. Příkladem byl rok 2002, kdy jen v Týně měla Vltava čtyřicetkrát větší průtok než normálně a město vzdálené pět kilometrů od Temelína bylo povodní velmi zasaženo. Pro elektrárnu však rozvodněná Vltava nebyla problém a elektřinou dál zásobovala pětinu České republiky.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

INFORMACE Z JE TEMELÍN

První blok je v provozu na plánovaném výkonu. Na druhém bloku probíhá plánovaná odstávka spojená s výměnou paliva v reaktoru. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku dnes 2. 6. 2017 v 9:15 hodin:

  • blok je na plánovaném výkonu
  • výkon turbogenerátoru – 1074 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 3 963 846 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku dnes 2. 6. 2017 v 9:15 hodin:

  • blok je v odstávce pro výměnu paliva
  • výkon turbogenerátoru - 0 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 3 651 030 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…