ČEZ, VŠTE: Vysoké školy budou spolupracovat při rozvoji energetiky v jižních Čechách

14.04.2024 14:44 | Tisková zpráva

Nové malé modulární i standardní jaderné bloky, obnovitelné zdroje nebo energetické úspory. To vše jsou projekty, na kterých by se měly společně podílet Jihočeská univerzita a Vysoká škola technická a ekonomická.

ČEZ, VŠTE: Vysoké školy budou spolupracovat při rozvoji energetiky v jižních Čechách
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vyplývá to ze společného setkání představitelů obou těchto institucí i hejtmana Martina Kuby a zástupců společnosti ČEZ. Cílem je rozšíření možností uplatnění studentů i výzkumníků a posílení technických a dalších oborů v Jihočeském kraji. Technici, ale i absolventi přírodovědných, ekonomických, bezpečnostních či zdravotních oborů. Ti všichni už v současné době v jižních Čechách nachází uplatnění v provozu stávajících energetických zdrojů a především v rámci připravovaných projektů. Jejich počet by ale měl výrazně vzrůstat.

„Jednoznačně platí, že pokud tady máme elektřinu vyrábět, chceme zde mít i odpovídající školicí kapacity, servis a především výzkum a vývoj. A jsem rád, že se této příležitosti obě naše vysoké školy aktivně chopily. Samozřejmě to na ně zvyšuje nároky, ale mladí lidé z jižních Čech, kteří se této oblasti věnují, musí dostat příležitost zůstat doma. Do budoucna bychom měli být krajem, kam tito studenti naopak budou dojíždět,“ vysvětluje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Potvrzují to i rektoři obou škol, kteří se dohodli na intenzivní vzájemné spolupráci. „Už při svém zvolení jsem avizoval, že budu chtít více spolupracovat s firmami a municipalitami v regionu. Vzájemné spolupráce s VŠTE, ČEZ a Jihočeským krajem jsou toho důkazem.. Chceme sdílet informace, pracovat na společných projektech, maximálně využít kapacit i příležitostí obou škol, ČEZ a kraje. A energetika je oblastí, kde se rozhodně potkáváme,“ říká rektor Jihočeské univerzity Pavel Kozák.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

„Se společností ČEZ už nyní spolupracujeme na řadě projektů, máme zde prvního budoucího operátora Temelína, energetici se zde podílí na vybraných přednáškách, poskytují nám odborná vystoupení a konzultace. A tento trend chceme spolu s Jihočeskou univerzitou dál posilovat,“ doplňuje rektor VŠTE Vojtěch Stehel.

Právě ČEZ se netají tím, že výrazným rozšířením spolupráce s jihočeskými vysokými školami sleduje i vlastní cíle. „Už nyní začínáme s nábory pro projekty malých modulárních reaktorů, kdy první takový by měl vyrůst v Temelíně a jen pro jeho provoz budeme potřebovat více než stovku kvalifikovaných pracovníků. Běží i příprava standardních jaderných bloků, rozvíjíme projekty obnovitelných zdrojů a mohli bychom pokračovat. To vše představuje pro mladé lidi v Jihočeském kraji obrovskou příležitost,“ potvrzuje ředitelka útvaru SMR společnosti ČEZ Silvana Jirotková.

Aktuálně v samotné elektrárně Temelín pracuje cca 1500 zaměstnanců a několik set dodavatelů. Jejím provozem by měla projít většina pracovníků připravovaných nových zdrojů. Navíc zde budou postupně odcházet do důchodu první pracovníci, kteří se podíleli na jejím spouštění.

„Temelín čeká do budoucna podobná generační obměna, jaká už proběhla v Dukovanech. A zároveň zde chceme, v souladu s ohledem na plánovaný provoz, nové zdroje i záměry kraje, dál výrazně posílit školicí kapacity. Mimo jiné sem z Brna už v následujících letech přesuneme část kapacit školicího centra, kterým prochází prakticky všichni pracovníci českých jaderných elektráren,“ uzavírá člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Už v roce 2019 ČEZ otevřel v širším areálu Temelína unikátní Technické a realizační centrum, v roce 2022 potom nové laboratoře zaměřené na metrologii. Centrum přípravy personálu, jehož část zaměřená na Temelín by měla vzniknout v jižních Čechách, odpovídá téměř menší vysoké škole. Dosud má hlavní sídlo v Brně a ročně jím v rámci několika specializovaných programů prochází přes 450 pracovníků ČEZ, dodavatelů či třeba Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Nejdelší studijní program je zde dvouletý, zaměřený na budoucí operátory či reaktorové fyziky a další špičkové odborníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…