ČEZ: Z vypouštěné vody ekologická elektřina pro malé město

01.03.2024 14:46 | Tisková zpráva

Elektřinu pro malé městečko loni vyrobila vodní elektrárna Kořensko 2. Její turbínu přitom pohání voda, kterou Jaderná elektrárna Temelín vrací do Vltavy. Loni takto jedna z malých vodních elektráren Skupiny ČEZ vyrobila 2 099 MWh, což představuje úsporu více než 1500 tun emisí CO2.

ČEZ: Z vypouštěné vody ekologická elektřina pro malé město
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Bez užitku nevrací vodu do Vltavy temelínská jaderná elektrárna. Největší česká elektrárna funguje i jako zdroj vody pro nedalekou vodní elektrárnu Kořensko 2. Než voda skončí opět ve Vltavě, projde přes Peltonovu turbínu kořenské vodní elektrárny.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49981 lidí

„Je to příklad toho, jak se jaderné a obnovitelné zdroje se vzájemně doplňují. V Dukovanech zase třetím rokem funguje unikátní parkoviště zastřešené fotovoltaickými panely. A s ohledem na to, že jádro a OZE budou v následujících letech tvořit základ české energetiky, tak podobné projekty budou vznikat čím dál častěji,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Díky energetické spolupráci „obra s trpaslíkem“ tak ročně vznikne elektřina, která by stačila pokrýt spotřebu menšího města. Navíc k výrobě podobného množství elektřiny by uhelná elektrárna spálila skoro dva tisíce tun uhlí a vypustila přes 1 500 tun CO2.

Vltavskou vodu do areálu temelínské elektrárny dopravují čerpadla z Čerpací stanice Hněvkovice. O pár kilometrů dál ji do koryta nejdelší české řeky jihočeská jaderná elektrárna vrací právě prostřednictvím malé vodní elektrárny Kořensko 2. Ta svůj provoz zahájila v roce 1999 a dosud vyrobila 44,5 tisíc MWh elektřiny.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 3,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…