ČEZ číslo týdne: 2,3

21.09.2018 19:23

2,3 GWh elektřiny dokáže vyrobit přečerpávací vodní elektrárna Dalešice během jednoho cyklu.

ČEZ číslo týdne: 2,3
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tzv. úložná energetická kapacita udává maximální možnou výrobu přečerpávací vodní elektrárny v rámci jednoho puštění vody z horní do dolní nádrže. Touto jednorázovou produkcí by elektrárna dokázala pokrýt roční spotřebu více než tisícovky českých domácností.

Dalešice letos slaví 40 let ve službách energetiky, za tu dobu vyrobila elektrárna 12 900 GWh elektřiny a absolvovala 140 tisíc provozních najetí.  Přečerpávací elektrárna funguje jako velká baterie, která dodává elektřinu, pokud je jí v síti nedostatek. S účinností přečerpávacího cyklu (poměru mezi energií potřebnou k vypumpování vody do horní nádrže a elektřinou vyrobenou následně cestou dolů) 80 procent jde o tu nejefektivnější baterii. Výškový rozdíl mezi dalešickou horní a dolní nádrží činí 100 metrů. Horní nádrž pojme 127 milionů m3 vody, dolní pak 17 mil. m3.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …