ČEZ požádal o povolení umístění dvou nových bloků v Dukovanech

25.03.2020 10:43

Společnost ČEZ dnes předala na Státní úřad pro jadernou bezpečnost žádost o povolení umístění stavby nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Ukončila tak pětileté přípravné práce a je připravena na licenční proces podle atomového zákona.

ČEZ požádal o povolení umístění dvou nových bloků v Dukovanech
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

ČEZ v souvislosti s tímto krokem také zveřejnil i rozsáhlou dokumentaci, která je přílohou samotné žádosti. „Stejně jako u posuzování vlivů na životní prostředí je i v procesu licencování naším cílem maximální otevřenost a transparentnost. Proto zveřejňujeme i například celou Zadávací bezpečnostní zprávu a veřejnost tak získá volný přístup ke klíčovému dokumentu,“ uvádí předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Dokumentace k povolení má přibližně 1600 stran a podílelo se na ní přes 30 odborníků z ČEZ a dalších institucí, jako je například Výzkumný ústav vodohospodářský, Masarykova univerzita, nebo ÚJV Řež. Podklady přitom tvořilo celé více než 200 odborných studií, analýz a rozborů. Kromě rozsáhlé zadávací bezpečnostní zprávy jsou součástí žádosti programy monitorování, systému řízení, řada analýz a koncepcí.

Materiály popisují a vyhodnocují zejména charakteristiky lokality. Zabývají se přírodními podmínkami včetně zajištění vody, lidskou činností v okolí elektrárny, stejně jako popisují a hodnotí koncepci projektu, otázky kvality a zabývají se i předběžným vlivem provozu na obyvatelstvo a životní prostředí a budoucím způsobem vyřazení elektrárny z provozu.

Samotný pozemek pro nový zdroj patří mezi neprověřenější v České republice. Přímo v lokalitě budoucí stavby provedli experti přes 170 geologických vrtů pro určení stavu podloží o celkové délce větší než 4 km. Kvůli sledování podzemní vody zároveň vyvrtali 30 hlubokých vrtů o hloubce až 150 m a celkové délce téměř 2 km. Dalších 66 průzkumných vrtů zvládly vrtné soupravy v okolí. Jen pro uchování vzorků hornin (takzvané vrtné jádro) museli použít přes 1300 kontejnerů. V okolí vzniklo i 20 geologických rýh, doplněných více jak padesáti měřeními v délce přes 20 kilometrů.

„Fakt, že v lokalitě Dukovan bezpečně provozujeme čtyři stávající jaderné bloky, nám pomohl jen částečně. Výhodou samozřejmě bylo velké množství vstupních dat, k dispozici máme i řadu zpráv, poznatků a výsledky zátěžových testů. Museli jsme ale udělat i obsáhlou analýzu všech požadavků české jaderné legislativy, standardů Mezinárodní agentury pro atomovou energii a řady dalších institucí. Mezinárodní obhajitelnost projektu je pro nás klíčová“, konstatuje Petr Závodský, generální ředitel dceřiné společnosti EDU II, která je žadatelem o povolení.

Předmětem žádosti je umístění dvou jaderných zařízení, každého s jedním tlakovodním reaktorem o elektrickém výkonu do 1200 MWe. Tento postup umožňuje zohlednit aktuálně upřesňované energetické a klimatické cíle České republiky a až následně rozhodnout o výstavbě jednoho či dvou budoucích bloků.

Povolovací proces je správním řízením a Státní úřad pro jadernou bezpečnost má právo jej kdykoliv přerušit a požádat o doplnění požadovaných údajů. Společnost ČEZ je připravená maximálně spolupracovat.

Dokumentace pro povolovanou činnost včetně Zadávací bezpečnostní zprávy je veřejnosti k dispozici na webových stránkách společnosti ČEZ ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Rekordní rok pro orly mořské na Vysočině

13:04 AOPK ČR: Rekordní rok pro orly mořské na Vysočině

Pokud nenastanou komplikace, měla by letos na Českomoravské vysočině vyletět mláďata orlů mořských z…