ČHMÚ: Vítr až do výšky 8000 metrů měříme pomocí 3 nových radarů

11.06.2020 9:29

Český hydrometeorologický ústav instaloval tři nové radarové windprofilery. Tyto přístroje stanovují směr a rychlost větru v jednotlivých výškových hladinách.

ČHMÚ: Vítr až do výšky 8000 metrů měříme pomocí 3 nových radarů
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Měření probíhá pomocí vyhodnocení zpětného odrazu radarového paprsku vysílaného plochou anténou s fázovým posunem, která mění azimut a vertikální úhel vysílaného paprsku. Výsledkem měření jsou hodnoty směru a rychlosti v jednotlivých výškových hladinách, typicky po 100 metrech. V závislosti na okamžitých fyzikálních vlastnostech zkoumaného profilu atmosféry je zařízení schopno poskytnou údaje o větru až z výšky 8000 metrů. Výsledky měření jsou v případě lokalit Temelín a Kuchařovice využívány pro zajištění provozu jaderných elektráren Temelín a Dukovany a dále asimilovány do předpovědního modelu ALADIN.

Instalace nových windprofilerů LAP3000 od německé firmy SCINTEC probíhala v termínech listopad 2019, duben 2020 a květen 2020, a to na stanicích Temelín, Cheb a Kuchařovice. Stalo se tak v rámci projektu „Obnova sítě radarových windprofilerů ČHMÚ“, který byl spolufinancován Evropskou unií-Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí. Výsledky měření windprofilerů najdete ZDE. Data jsou rovněž zasílána do evropské sítě E-profile.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…