ČLFA nesouhlasí s poslaneckým návrhem na teritorialitu při výběru exekutorů

03.05.2014 20:30

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) zásadně nesouhlasí s poslaneckým návrhem novely zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti (sněmovní tisk 127), kterým má být zaveden princip teritoriality do rozhodování soudů o pověřování soudních exekutorů výkonem jednotlivých exekucí.

ČLFA nesouhlasí s poslaneckým návrhem  na teritorialitu při výběru exekutorů
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Podle návrhu by exekutora k provedení exekuce napříště nevybíral samotný věřitel, ale krajský soud, v jehož obvodě má dlužník trvalé bydliště. ČLFA je přesvědčena, že zavedení principu teritoriality by bylo krokem zpět, který by snížil vymahatelnost práva.

„Návrh by posílil postavení nepoctivých dlužníků vyhýbajících se plnění svých povinností a v konečném důsledku by poškodil ty dlužníky, kteří řádně plní své závazky. Znemožnění výběru exekutora podle účinnosti a kvality jeho působení by vedlo k oslabení vymahatelnosti nároků oprávněných věřitelů a nutilo by je ke zvýšení rizikových přirážek. Mohlo by to vést ke zdražení finančních produktů,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

ČLFA se proto ztotožňuje se závěrem vlády, podle kterého by přijetí návrhu mohlo zkomplikovat exekuční řízení a vést k omezení právní jistoty i ke zhoršení postavení oprávněných a povinných osob, tedy jak věřitelů, tak dlužníků.

Podle ČLFA návrh směřuje k deformaci konkurenčního prostředí v exekuční činnosti – některé případy by se dostaly k méně schopným exekutorům a naopak schopní exekutoři by ztratili významnou část motivace, což by vedlo k horší vymahatelnosti práv věřitelů. Návrh zjevně zvýhodňuje dlužníky, kteří neplní řádně závazky, na úkor věřitelů – dlužníkům by byla poskytnuta větší možnost k průtahům exekucí, například machinacemi s místem pobytu. ČLFA nesouhlasí ani s tvrzením předkladatelů návrhu, podle nějž by zavedení principu teritoriality vedlo ke snížení neoprávněných nákladů exekutorů na cestovní výlohy – většina dlužníků se totiž ve skutečnosti v místě svého trvalého bydliště nezdržuje.

Kompletní zdůvodnění stanoviska ČLFA k této problematice

Poslanecké sněmovně byl předložen poslanecký návrh novely zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti (sněmovní tisk 127), kterým má být zaveden princip teritoriality do rozhodování soudů o pověřování soudních exekutorů výkonem jednotlivých exekucí. Exekutora k provedení exekuce by podle tohoto návrhu napříště nevybíral samotný věřitel, ale krajský soud, v jehož obvodě má trvalé bydliště povinný (dlužník).

S návrhem této změny Česká leasingová a finanční asociace zásadně nesouhlasí, a to především z těchto důvodů:

Návrh směřuje k deformaci konkurenčního prostředí v exekuční činnosti. Právě vytvoření fungujícího konkurenčního prostředí mezi exekutory, a tím zrychlení a zkvalitnění vymáhání pohledávek od dlužníků bylo jedním z hlavních důvodů a cílů zřízení institutu soudních exekutorů v roce 2001. Výkonnost exekutorů je velmi rozdílná, při přímém srovnání dosahují rozdíly ve statistice vymahatelnosti na srovnatelných portfoliích vymáhaných pohledávek i násobků. Možnost výběru exekutora oprávněným subjektem je za této situace nezbytná. Jiné řešení by potlačilo konkurenci. Část vymáhaných případů by se dostala k méně schopným exekutorům, schopní exekutoři by ztratili významnou část motivace. To by vedlo k horší vymahatelnosti práv věřitelů. Společnosti poskytující finanční produkty pro podnikatele i spotřebitele a další institucionální věřitelé by museli dále zpřísnit schvalovací procedury při poskytování těchto produktů. Jejich služeb by mohlo využít méně zájemců a došlo by ke zdražení těchto služeb – s následnými dopady pro ekonomiku.

Návrh zvýhodňuje dlužníky, kteří neplní řádně závazky ze smluv o finančních službách, včetně úvěrových smluv, na úkor věřitelů, tedy na úkor subjektů, kteří v exekuci chrání svá práva a oprávněné zájmy zaručené Ústavou ČR a dalšími právními předpisy. Dlužníkům by byla poskytnuta větší možnost k průtahům v exekucích, např. machinacemi s místem pobytu. Řadu exekucí by prováděly exekutorské úřady, které nedisponují dostatkem personálního a materiálního vybavení, což by problematizovalo řádné provedení exekuce.

Nelze souhlasit s tvrzením předkladatelů návrhu, že by zavedení principu teritoriality mělo za následek snížení neoprávněných nákladů exekutorů na cestovní výlohy. Většina dlužníků se totiž ve skutečnosti nezdržuje v místě svého trvalého bydliště a rovněž svůj majetek se snaží skrýt z dosahu exekutorů, tedy mimo místa svého trvalého bydliště. Z hlediska procesní ekonomiky je vhodnější výběr exekutora se sídlem blíže k místu skutečného pobytu dlužníka, což šetří cestovní výlohy. Maximální výše cestovních výloh, které může exekutor po povinném požadovat, je ostatně již nyní omezena na 1500,- Kč. Pokud cestovní výlohy překračují tuto částku, musí se na jejich úhradě spolupodílet i věřitel.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 47 členů. Více na: www.clfa.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…