ČMKOS: Odmítáme minimální mzdu pod hranicí chudoby

06.06.2015 13:55

ČMKOS požaduje, aby vládní koalice dodržela svůj vlastní závazek obsažený v Programovém prohlášení, že podíl minimální mzdy na průměrné mzdě dosáhne 40 %.

ČMKOS: Odmítáme minimální mzdu pod hranicí chudoby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Občané ČR v pozici zaměstnanců jsou právě těmi, kteří nejvíce nesou tíži ekonomické transformace. Smyslem minimální mzdy je zabránit pádu zaměstnanců s nejnižšími mzdami do chudoby a zajistit, aby člověk, který pracuje, nebyl závislý na sociálních dávkách.

Pro ČMKOS je naprosto neakceptovatelné, aby nejnižší příjem byl v ČR pod úrovní sociálních dávek. Vyšší minimální mzdu už má Slovensko a Polsko, v Německu je čtyřikrát vyšší než u nás.

ČMKOS žádá proto vládu, aby v rámci svých kompetencí přistoupila k takovému navýšení minimální mzdy, které dá občanům jasný signál, že chce své sliby dodržet.
ČMKOS kromě minimální mzdy dlouhodobě varuje i před zaostáváním mzdové a platové úrovně vůbec. Za 25 let dosahuje výše hodinových hrubých mezd v ČR 29 % úrovně Rakouska a 28 % úrovně Německa.

ČMKOS zásadně odmítá, aby nadále Česká republika stavěla svou hospodářskou strategii na cestě politiky levné práce.  Odsoudili bychom tím naše děti a naši zemi k zaostávání a trvalému uzamčení v pasti chudoby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…