ČNB: Statistika odkladů splátek a úvěrů v programech COVID

09.06.2020 13:55

Domácí bankovní sektor patří mezi ty části české ekonomiky, na které má pandemie COVID-19 nemalý dopad, přičemž působení bankovního sektoru je vysoce důležité pro návrat k normálnímu fungování ekonomiky.

ČNB: Statistika odkladů splátek a úvěrů v programech COVID
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Již v březnu letošního roku umožnila řada bank odklad splátek klientům, u nichž došlo k dočasnému výpadku příjmů v důsledku výskytu koronavirové nákazy nebo souvisejících preventivních opatření. V průběhu dubna pak bylo Parlamentem ČR schváleno zákonné úvěrové moratorium (zákon o některých opatřeních v oblasti splácení úvěrů v souvislosti s pandemií COVID-19), které umožnilo, aby kvůli výpadkům příjmů firem, živnostníků a domácností v souvislosti s koronavirovou pandemií nedocházelo ke zbytečným či předčasným insolvencím. Tato opatření se promítají do bilancí bank.

S cílem zajistit dostatečnou likviditu reálné ekonomiky, nezbytnou pro zachování a obnovu ekonomické aktivity podniků a podnikatelů, byly postupně vytvořeny programy státní úvěrové podpory. Ty jsou založeny na dílčím ručení státu za bankovní úvěry subjektům, které byly omezeny v důsledku výskytu koronavirové infekce a souvisejících preventivních opatření. Jedná se o zejména programy COVID II, COVID III, COVID Praha a COVID EGAP).

Pro účely výkonu dohledu a s ohledem na význam moratorií a programů státní podpory úvěrování pro stabilitu domácího bankovního sektoru, hospodářskou politiku a ekonomickou aktivitu v ČR, zavedla ČNB v souvislosti s pandemií COVID-19 mimořádný reporting, jehož cílem je sledovat detailně data o odkladech splátek a o úvěrech poskytnutých s využitím programů státní podpory. Banky reportují příslušná data s týdenní nebo měsíční frekvencí. ČNB bude tato data (bez dalších zásahů a úprav) v agregované podobě zveřejňovat pravidelně každý týden (zpravidla každé úterý).

Statistiku odkladů splátek a úvěrů v programech COVID najdete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…