ČNB vydala Zprávu o inflaci I/2017

10.02.2017 10:59

Bankovní rada České národní banky na svém zasedání 9. února 2017 schválila letošní první Zprávu o inflaci. Tato zpráva je jednou ze základních součástí komunikace centrální banky s veřejností v režimu cílování inflace.

ČNB vydala Zprávu o inflaci I/2017
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Stěžejní částí Zprávy o inflaci je popis čtvrtletní makroekonomické prognózy ČNB. Ta představuje klíčový vstup pro rozhodování o měnové politice. Smyslem zveřejňování prognózy a jejích předpokladů je činit měnovou politiku co nejvíce transparentní, srozumitelnou, předvídatelnou, a proto důvěryhodnou. Zprávu o inflaci předkládá ČNB dvakrát ročně k projednání Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Domácí inflace v závěru loňského roku výrazně zrychlila a vrátila se k cíli. Na zvýšení inflace se podílelo oživení růstu cen potravin, odeznění meziročního poklesu cen pohonných hmot a zvýšení jádrové inflace, tedy takzvané korigované inflace bez pohonných hmot, v jejímž vývoji se odrážel zejména růst domácí ekonomiky a mezd. Podle prognózy se inflace dále zvýší do horní poloviny tolerančního pásma cíle a na horizontu měnové politiky, tedy v prvním pololetí roku 2018, se bude k cíli navracet shora. Počínaje zhruba polovinou roku 2017 dojde podle nové prognózy ke splnění podmínek pro udržitelné plnění inflačního cíle i do budoucna, tedy i po předpokládaném návratu do standardního režimu měnové politiky.

Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, se bude od celkové inflace odchylovat jen nevýrazně.

Růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí loňského roku dále zvolnil a za celý rok 2016 podle prognózy dosáhl 2,4 %. Důvodem byl zejména dočasný pokles vládních i podnikových investic spolufinancovaných z fondů Evropské unie. V příštích dvou letech se tempo růstu zvýší na necelá 3 %. Ekonomiku budou podporovat pokračující zvyšování zahraniční poptávky, postupné obnovování růstu vládních investic a nadále uvolněné měnové podmínky. Ty se ale po předpokládaném ukončení kurzového závazku v polovině letošního roku začnou posouvat k neutrálnímu působení. Pokračující ekonomický růst povede k dalšímu zvýšení dynamiky mezd. Míra nezaměstnanosti bude klesat již jen lehce.

Prognóza předpokládá stabilitu tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni a používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Po opuštění kurzového závazku je s prognózou konzistentní nárůst tržních úrokových sazeb.

Bankovní rada vyhodnotila rizika prognózy na horizontu měnové politiky jako vyrovnaná. Hlavní nejistotou je vývoj kurzu koruny po opuštění kurzového závazku, který může krátkodobě kolísat oběma směry. ČNB bude připravena případné nadměrné kurzové výkyvy po ukončení kurzového závazku zmírňovat svými nástroji.

Potřeba udržovat uvolněné měnové podmínky přetrvává. Bankovní rada proto znovu konstatovala, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Bankovní rada přitom i nadále vidí jako pravděpodobné ukončení závazku okolo poloviny roku 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…